Η Πράια ντε Λουζ θέλει να ξεχάσει την υπόθεση Μαντλίν

Η Πράια ντε Λουζ θέλει να ξεχάσει την υπόθεση Μαντλίν

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Πράια ντε Λουζ της Πορτογαλίας, η ανάμνηση της Μαντλίν Μακάν, της τρίχρονης Βρετανίδας που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς το 2007 από το θέρετρο όπου παραθέριζε, είναι πολύ ζωντανή. Την περασμένη εβδομάδα, άλλωστε, δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο βρέθηκαν στην περιοχή, μετά την αποκάλυψη των γερμανικών αρχών σχετικά με τον βασικό ύποπτο για την εξαφάνιση της Μαντλίν, έναν 43χρονο Γερμανό καταδικασθέντα παιδεραστή, που κρατείται στη φυλακή για παραβίαση του νόμου περί ναρκωτικών και έχει καταδικαστεί για τον βιασμό μιας 72χρονης Αμερικανίδας στο πορτογαλικό θέρετρο.

Οι κάτοικοι όμως της Πράια ντε Λουζ δυσανασχετούν από την αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για την υπόθεση, ενώ οι περισσότεροι εκφράζουν απαισιοδοξία για την πιθανή εξιχνίασή της. «Ο κόσμος βαρέθηκε να ακούει θεωρίες για την εξαφάνιση της Μαντλίν», επισημαίνει ο δήμαρχος της περιοχής, Ούγκο Ερέιρα. «Ολοι νιώθουν ότι όποιος γνώριζε  κάτι, έχει ήδη ανακριθεί». Κάποιοι κάτοικοι, μάλιστα, αδυνατούν να κατανοήσουν γιατί οι διωκτικές αρχές και ο Τύπος εξακολουθούν να ασχολούνται εμμονικά με μία εξαφάνιση, όταν χιλιάδες εγκλήματα παραμένουν ανεξιχνίαστα.

Μετά την εξαφάνιση του κοριτσιού, οι κάτοικοι της Πράια συνέβαλαν στην έρευνα, αλλά όπως τονίζει ο Χοσέ ντος Σάντος, φύλακας ασφαλείας, που εργαζόταν τη νύχτα της εξαφάνισης, «προφανώς όλοι έχουν κουραστεί σήμερα από τη διαρκή αναμόχλευση της υπόθεσης, έπειτα από κάθε νέο στοιχείο της αστυνομίας. Ο Χοσέ ντος Σάντος επισημαίνει ότι πολλοί έχουν ενοχληθεί από την προνομιακή μεταχείριση που επιφυλάχθηκε στους γονείς της Μαντλίν, οι οποίοι λίγες εβδομάδες μετά το τραγικό συμβάν, έγιναν δεκτοί από τον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στο Βατικανό. «Πιστεύω ότι όλοι πρέπει να τυγχάνουν της ίδιας μεταχείρισης. Η υπόθεση αυτή είχε πολύ μεγαλύτερη δημοσιογραφική κάλυψη και δαπανήθηκαν περισσότεροι πόροι για την εξιχνίασή της, από διάφορους οργανισμούς, τόσο της Πορτογαλίας όσο και του εξωτερικού. Φανταστείτε πόσους γονείς θα έπρεπε να δεχθεί ο Πάπας, αν δεχόταν κάθε γονέα εξαφανισμένου παιδιού», καταλήγει ο Ντος Σάντος.

Ο Πολ Μάικλσον, Βρετανός ιδιοκτήτης καφέ στον παραλιακό πεζόδρομο της πόλης, λέει ότι τις τελευταίες εβδομάδες πολλοί από τους υπαλλήλους του μίλησαν στα διεθνή ΜΜΕ σχετικά με κάποιον αριθμό κινητού τηλεφώνου που φέρεται να συνδέεται με τον Γερμανό ύποπτο, ένα ακόμα στοιχείο που δεν οδήγησε πουθενά. «Δεν καταλαβαίνω γιατί αυτή η υπόθεση παραμένει στο επίκεντρο της δημοσιότητας και δεν μπορούμε να την αφήσουμε απλά να ξεχαστεί. Εκατοντάδες παιδιά εξαφανίζονται αλλού. Πιστεύω ότι όλοι επιθυμούμε αυτή η σελίδα να κλείσει εδώ, με οποιονδήποτε τρόπο και αν γίνει αυτό. Δεν θέλουμε, μετά το πλήγμα του κορωνοϊού, η υπόθεση της Μαντλίν να βλάψει την τουριστική βιομηχανία μας», καταλήγει ο Βρετανός.

«Είναι εφιαλτικό να συμβιώνουμε διαρκώς με την ανεξάντλητη ιστορία της Μαντλίν», αναφέρει η καταστηματάρχης Ανα Καμπίνο, τονίζοντας ότι συμπονεί τους γονείς του κοριτσιού και είναι αναγκαίο να μάθουν την αλήθεια για το παιδί τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή