Σερβία: Μετά τις εκλογές οι διαπραγματεύσεις με Κόσοβο

Σερβία: Μετά τις εκλογές οι διαπραγματεύσεις με Κόσοβο

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. To Βελιγράδι επιδιώκει να εξακολουθήσει να εξισορροπεί τις σχέσεις του με τη Δύση, την Κίνα και τη Ρωσία, διατηρώντας τον στόχο της ένταξης στην Ε.Ε., αλλά και της εξεύρεσης αμοιβαία αποδεκτής συμφωνίας με το Κόσοβο. Αυτή είναι, σύμφωνα με τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, η ατζέντα του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος, το οποίο αναμένεται να επικρατήσει στις βουλευτικές εκλογές της 21ης Ιουνίου.

Οι εκλογές ήταν προγραμματισμένες για τα τέλη Μαρτίου, αλλά αναβλήθηκαν λόγω πανδημίας, ενώ οι ανησυχίες για το αν η διεξαγωγή τους αποτελέσει παράγοντα έκθεσης στον κορωνοϊό παραμένουν. Ο Βούτσιτς δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι η Σερβία είναι έτοιμη για συνομιλίες με την Πρίστινα «χωρίς χρονοδιάγραμμα» και «καλή τη πίστει», αλλά ότι η αμοιβαία αναγνώριση δεν βρίσκεται στην ατζέντα. «Είμαστε έτοιμοι για συνομιλίες, αλλά όχι για λευκές σημαίες», είπε ο Βούτσιτς. «Θεωρούμε ότι είναι προς το συμφέρον και των Αλβανών και της διεθνούς κοινότητας να συζητήσουμε την ανεμπόδιστη ροή κεφαλαίων, ανθρώπων και υπηρεσιών». Οι διαπραγματεύσεις «πάγωσαν» το 2018, όταν το Κόσοβο επέβαλε δασμούς 100% στα σερβικά προϊόντα, ενώ η πρόσφατη άρση των δασμών αυτών από τη νέα κυβέρνηση του Κοσόβου ανοίγει τον δρόμο για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Από τη σερβική πλευρά, στο τραπέζι θα καθίσουν οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης που θα προκύψει από τις κάλπες της 21ης Ιουνίου, η οποία προβλέπεται να συγκροτηθεί και πάλι από το Προοδευτικό Κόμμα του Βούτσιτς. Τη στήριξή του στην παράταξη Βούτσιτς θα προσφέρει, εμμέσως πλην σαφώς, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος αναμένεται για επίσημη επίσκεψη στο Βελιγράδι δύο ημέρες πριν από τις εκλογές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή