Πόλεμος για τα αγάλματα και τα σύμβολα

Πόλεμος για τα αγάλματα και τα σύμβολα

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά την έντονη πίεση για απομάκρυνση συμβόλων της δουλοκτητικής εποχής στον απόηχο της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ, ο Ντόναλντ Τραμπ αρνείται «ακόμη και να σκεφτεί» το ενδεχόμενο μετονομασίας αμερικανικών βάσεων που φέρουν τα ονόματα στρατηγών των ηττημένων δουλοκτητικών πολιτειών του Νότου στον αμερικανικό εμφύλιο.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκπαίδευσαν και ανέδειξαν ήρωές μας σε αυτά τα ιερά εδάφη (των στρατιωτικών βάσεων) και κέρδισαν δύο παγκόσμιους πολέμους. Επομένως, η κυβέρνησή μου δεν θα εξετάσει καν τη μετονομασία τους», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος. Δύο ημέρες νωρίτερα, ο υπουργός Αμυνας Μαρκ Εσπερ είχε εμφανιστεί ανοικτός σε μια διακομματική συζήτηση για τη μετονομασία βάσεων όπως το Φορτ Μπραγκ και το Φορτ Μπένινγκ, που φέρουν ονόματα στρατηγών της Συνομοσπονδίας, η οποία εξεγέρθηκε εναντίον του ομοσπονδιακού κράτους με αιχμή το θέμα της δουλοκτησίας.

Δικαιολογώντας την τοποθέτηση Τραμπ, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Κέιλι Μακενάνι διερωτήθηκε: «Πρέπει άραγε ο Τζορτζ Ουάσιγκτον και ο Τόμας Τζέφερσον (που είχαν δούλους) να διαγραφούν από την αμερικανική ιστορία; Πού βάζουμε τα όρια;».

Την ίδια ώρα, στη νότια Αγγλία, οι τοπικές αρχές του Πουλ αποφάσισαν να αποσύρουν το άγαλμα του Μπέιντεν Πάουελ, ιδρυτή του παγκόσμιου κινήματος του προσκοπισμού, οι επικριτές του οποίου υποστηρίζουν ότι είχε ρατσιστικές απόψεις και έτρεφε συμπάθεια για τους ναζί. Την περασμένη Κυριακή, διαδηλωτές έριξαν στο λιμάνι του Μπρίστολ το άγαλμα του εμπόρου σκλάβων Εντουαρντ Κόλστον, ενώ στην Οξφόρδη και στο Λονδίνο επιθέσεις δέχθηκαν τα αγάλματα των Σέσιλ Ρόουντς και Ουίνστον Τσώρτσιλ. Τέλος, το δημοτικό συμβούλιο των Βρυξελλών συζητεί πρόταση για την αφαίρεση των αγαλμάτων του Βέλγου βασιλιά Λεοπόλδου ΙΙ, θεμελιωτή της αιμοσταγούς αποικιοκρατίας στο Κονγκό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή