Τουρκία: Προφυλακιστέα εξέχουσα δημοσιογράφος με κατηγορίες για κατασκοπεία

Τουρκία: Προφυλακιστέα εξέχουσα δημοσιογράφος με κατηγορίες για κατασκοπεία

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουρκικό δικαστήριο διέταξε την προφυλάκιση μιας εξέχουσας δημοσιογράφου με τις κατηγορίες  περί «στρατιωτικής και πολιτικής κατασκοπείας», μετέδωσε την Παρασκευή το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Η δημοσιογράφος Μουγεσέρ Γιλντίζ, διευθύντρια στην Άγκυρα του ειδησεογραφικού ιστότοπου OdaTV,  η οποία τέθηκε υπό κράτηση τη Δευτέρα, προφυλακίσθηκε επισήμως τελικά την Πέμπτη, αφού πρώτα ανακρίθηκε.

Ο Ισμαήλ Ντουκέλ, αντιπρόσωπος στην Άγκυρα του τηλεοπτικού δικτύου TELE1, ο οποίος είχε τεθεί υπό κράτηση μαζί με την Γιλντίζ και ανακρίθηκε, αφέθηκε ελεύθερος, μετέδωσε το Anadolu. Ακόμη, ένας λοχίας του στρατού, που είχε τεθεί υπό κράτηση μαζί τους, προφυλακίσθηκε κι αυτός, πρόσθεσε το πρακτορείο χωρίς να επεκταθεί. Σύμφωνα με τον OdaTV, η Γιλντίζ κατηγορείται για συχνές επαφές με τον εν λόγω λοχία.

Το δικαστήριο επικαλέσθηκε ρεπορτάζ της Γιλντίζ για φερόμενες συναντήσεις τουρκικού στρατιωτικού προσωπικού με τον Λίβυο πολέμαρχο Χαλίφα Χαφτάρ, μετέδωσε o OdaTV. Η Τουρκία υποστηρίζει τον αντίπαλο του Χαφτάρ, Φάγεζ αλ-Σάρατζ, τον επικεφαλής της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ λιβυκής κυβέρνησης, και στέλνει στρατιωτικό εξοπλισμό και εκπαιδευτές για να βοηθήσει τις στρατιωτικές του προσπάθειες εναντίον του Χαφτάρ.

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος OdaTV τηρεί επικριτική στάση έναντι της κυβέρνησης και του προέδρου Ερντογάν, έχοντας μπει στο στόχαστρο των τουρκικών Αρχών. Τον Μάρτιο η Τουρκία μπλόκαρε την πρόσβαση στον OdaTV, κατηγορώντας τον για παραβίαση ενός νόμου για την κανονιστική ρύθμιση του Ίντερνετ.

Πριν από αυτή την απόφαση, δύο δημοσιογράφοι του ιστότοπου είχαν συλληφθεί εξαιτίας ενός ρεπορτάζ για την κηδεία ενός αξιωματικού των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών που φέρεται ότι σκοτώθηκε στη Λιβύη, μετέδωσε ο OdaTV.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, REUTERS, DPA

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή