ΚΟΣΜΟΣ

Σύγκρουση Κίνας – Twitter μετά τη διαγραφή χιλιάδων λογαριασμών για παραπληροφόρηση

sygkroysi-kinas-amp-8211-twitter-meta-ti-diagrafi-chiliadon-logariasmon-gia-parapliroforisi-2382740

Το Twitter ανακοίνωσε τη διαγραφή πολλών δεκάδων χιλιάδων λογαριασμών που συνδέονται με το κινεζικό, το ρωσικό και το τουρκικό κράτος και χρησιμοποιούσαν το μέσο κοινωνικής δικτύωσης για προπαγάνδα και παραπληροφόρηση.

Το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο απενεργοποίησε «πυρήνα» 23.750 λογαριασμών που συνδέονται με την Κίνα, συνεπικουρούμενοι από 150.000 άλλους λογαριασμούς που χρησίμευαν ως «πολλαπλασιαστές». Το Twitter έκλεισε επίσης 7.340 αντίστοιχους λογαριασμούς που συνδέονται με την Τουρκία και 1.152 που συνδέονται με την Ρωσία.

Το δίκτυο των κινεζικών λογαριασμών ανακαλύφθηκε πέρυσι κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων για την δημοκρατία στο Χονγκ Κονγκ. Δουλειά του ήταν η ανάρτηση «τιτιβισμάτων», κυρίως στην κινεζική γλώσσα, με στόχο τους κινεζικούς πληθυσμούς της διασποράς, εκφράζοντας «γεωπολιτικές θεωρίες ευνοϊκές για το κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, υποστηρίζοντας παραπλανητικές θεωρίες για την πολιτική δυναμική του Χονγκ Κονγκ», εξηγεί σε σημείωμά του το Twitter.

Οι χιλιάδες αυτοί λογαριασμοί χρησίμευσαν επίσης για την προώθηση των θέσεων του Πεκίνου ως προς την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού και στη συνέχεια ως προς τις αντιρατσιστικές διαδηλώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, αναφέρει το αυστραλιανό κέντρο ASPI που ανέλυσε το περιεχόμενο. «Τη στιγμή που το κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα δεν επιτρέπει στον κινεζικό πληθυσμό την χρήση του Twitter, η ανάλυσή μας δείχνει ότι δεν διστάζει να το χρησιμοποιεί για να διαδίδει προπαγάνδα και παραπληροφόρηση σε διεθνές επίπεδο», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Fergus Hanson του ASPI στην ανάλυσή του.

Όσον αφορά το δίκτυο των τουρκικών λογαριασμών, εντοπίσθηκε το 2020 και ήταν αφιερωμένο κυρίως στην προώθηση του ίδιου του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του κυβερνώντος κόμματος, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Twitter. Ομοίως, οι ρωσικοί λογαριασμοί χρησίμευαν επίσης στην προώθηση των θέσεων του κυβερνώντος κόμματος και σε επιθέσεις κατά των επικριτών του.

Ολοι αυτοί οι λογαριασμοί έκλεισαν, αλλά το περιεχόμενό τους διατηρήθηκε σε βάση δεδομένων για λόγους επιστημονικής έρευνας, διευκρινίζει το Twitter.

Στο επίκεντρο το Χονγκ Κονγκ

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η νέα κινεζική εκστρατεία παραπληροφόρησης ήταν επικεντρωμένη στο Χονγκ Κονγκ, αλλά προωθούσε μηνύματα και για την πανδημία του νέου κορωνοϊού. Σύμφωνα με την Renee DiResta του Stanford Internet Observatory, η δραστηριότητα του κινεζικού δικτύου για τον κορωνοϊό ξεκίνησε στα τέλη του Ιανουαρίου, όταν η επιδημία εξαπλώθηκε πέραν της Κίνας, και κορυφώθηκε στον Μάρτιο.

Λογαριασμοί του δικτύου αυτού εγκωμίαζαν την αντίδραση της Κίνας στην επιδημία, ενώ παράλληλα εκμεταλλεύονταν την πανδημία για να ανταγωνισθούν τις ΗΠΑ και ακτιβιστές του Χονγκ Κονγκ.

Οι ιστότοποι Graphika και Bellingcat είχαν επισημάνει την επανενεργοποίηση του επονομαζόμενου δικτύου Spamouflage Dragon, το οποίο είχε περάσει σε λανθάνουσα κατάσταση μετά την απενεργοποίηση των λογαριασμών του το περασμένο καλοκαίρι.

Στο Πεκίνο, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι «υπάρχει ανάγκη για κινεζικές φωνές με αντικειμενικές απόψεις, αφού πολλές πλατφόρμες διαδίδουν ψεύδη για την Κίνα». «Η Κίνα είναι το μεγαλύτερο θύμα παραπληροφόρησης. Αν το Twitter θέλει να κάνει κάτι θετικό, τότε οι λογαριασμοί που πρέπει να κατεβάσει είναι εκείνοι που οργανώνονται και συντονίζονται για να επιτεθούν και να δυσφημίσουν την Κίνα», είπε χαρακτηριστικά.

Τον περασμένο χρόνο, κινεζικές διπλωματικές αποστολές και διπλωμάτες άνοιξαν λογαριασμούς στο Twitter ή το Facebook, συχνά χρησιμοποιώντας τους για να επιτεθούν στους επικριτές του Πεκίνου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, REUTERS, AFP