Κυνηγοί σκότωσαν τον διάσημο ορεινό γορίλα της Ουγκάντας, Ραφίκι

Κυνηγοί σκότωσαν τον διάσημο ορεινό γορίλα της Ουγκάντας, Ραφίκι

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένας από τους πιο διάσημους ορεινούς γορίλες της Ουγκάντας, ο γνωστός και δημοφιλής Ραφίκι, σκοτώθηκε από κυνηγούς. Σύμφωνα με τις πρώτες έρευνες, το άγριο ζώο δέχθηκε χτύπημα από αιχμηρό αντικείμενο, το οποίο έπληξε τα εσωτερικά του όργανα. Για το περιστατικό έχουν ήδη συλληφθεί τέσσερις άνδρες, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με ισόβια κάθειρξη ή πρόστιμο 5.4 εκατομμυρίων δολαρίων, εάν κριθούν ένοχοι για τη θανάτωση ενός υπό εξαφάνιση ζώου.

Οι ορεινοί γορίλες αποτελούν είδος προς εξαφάνιση, με μόλις 1.000 να έχουν απομείνει εν ζωή, οι οποίοι ζουν σε προστατευόμενες περιοχές στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τη Ρουάντα και την Ουγκάντα. Σχετικά με τον θάνατο του Ραφίκι, οι αρμόδιες Αρχές της Ουγκάντας για την Άγρια Ζωή έκαναν λόγο για ένα «πολύ μεγάλο πλήγμα», καθότι ο Ραφίκι ήταν αρχηγός μίας ομάδας περίπου 17 γορίλων στο Εθνικό Πάρκο που ζούσε, τα μέλη της οποίας μάλιστα είχαν συνηθίσει την επαφή με τους ανθρώπους, όντας φιλικά μαζί τους.

«Ο θάνατος του Ραφίκι θα αφήσει την ομάδα σε κατάσταση αστάθειας, καθιστώντας πιθανή ακόμη και την πλήρη διάσπαση της», δήλωσε σχετικά ένας εκπρόσωπος των τοπικών Αρχών. «Η ομάδα δεν έχει αρχηγό αυτή τη στιγμή και είναι πιθανόν να αναλάβει αυτή τη θέση ένας άγριος αρσενικός ορεινός γορίλας», προσέθεσε.

Σε περίπτωση που το τελευταίο σενάριο γίνει πραγματικότητα, ο χαρακτήρας της ομάδας θα αλλάξει άρδην, με την επαφή με τους ανθρώπους να μην είναι πλέον επιθυμητή για τα άγρια ζώα, κάτι το οποίο θα επηρεάσει πολύ σημαντικά τον τουρισμό στη χώρα, η οποία «ποντάρει» πολύ στον πληθυσμό των ορεινών γορίλων που κατοικεί στα εδάφη της.

Οι τέσσερις άνδρες που κατηγορούνται για τον θάνατο του Ραφίκι παραδέχθηκαν την πράξη τους, σημειώνοντας όμως πως δέχθηκαν επίθεση από τον περίπου 25 ετών αρσενικό γορίλλα ενώ κυνηγούσαν μικρότερα ζώα, και τον σκότωσαν όντας σε αυτοάμυνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή