Brexit: Η Βρετανία απέρριψε την παράταση της μεταβατικής περιόδου

Brexit: Η Βρετανία απέρριψε την παράταση της μεταβατικής περιόδου

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ηνωμένο Βασίλειο απέρριψε επίσημα την επιλογή να παρατείνει τη μεταβατική περίοδο μετά το Brexit πέρα από το τέλος του έτους, αφήνοντας στις εταιρείες λίγους μήνες, ώστε να προετοιμαστούν για πιο περιοριστικούς όρους συναλλαγών με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τους FT, ο Βρετανός υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Μάικλ Γκοβ επιβεβαιώσε επισήμως την απόφαση κατά τη διάρκεια συνομιλιών με τις Βρυξέλλες, γράφοντας στο Twitter: «Την 1η Ιανουαρίου 2021 θα ανακτήσουμε τον έλεγχο και θα ανακτήσουμε την πολιτική και οικονομική μας ανεξαρτησία».

Σημειώνεται ότι οι Βρυξέλλες αποδέχθηκαν την απόφαση της Βρετανίας ως οριστική και δήλωσαν πως προτεραιότητα πρέπει να είναι η εφαρμογή της συμφωνίας αποχώρησης και η απεμπλοκή των συνομιλιών για τις μελλοντικές επαφές των δύο πλευρών.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, την Δευτέρα, θα έχει συνομιλίες με ευρωπαίους ηγέτες, ώστε να εκτιμήσει πώς θα εκμεταλλευτεί στο έπακρο τους υπολειπόμενους μήνες, πριν από το τέλος της διορίας εξόδου από την ενιαία αγορά  και την τελωνιακή ένωση.

O επιχειρήσεις γνωρίζουν ότι τώρα πρέπει να ξεκινήσουν να προετοιμάζονται για ένα διαφορετικό εμπορικό περιβάλλον με την ΕΕ, από τις αρχές του επόμενου έτους.

Μάλιστα προκειμένου να μετριαστεί η ζημία για τις εταιρείες που ήδη έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού, η Βρετανία ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει σταδιακά συνοριακούς ελέγχους στα εμπορεύματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντιστρέφοντας το αρχικό σχέδιο για επιβολή αυστηρών συνοριακών ελέγχων στις εισαγωγές  από την ΕΕ από το επόμενο έτος.

Ουσιαστικά, η κυβέρνηση έκανε γνωστό ότι θα εισαγάγει τις αλλαγές σταδιακά μέχρι την 1η Ιουλίου 2021, δίνοντας στις εταιρείες περισσότερο χρόνο να ασχοληθούν με τα γραφειοκρατικά ζητήματα.

Εδώ και καιρό, οι εταιρείες έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση να γίνει πιο σαφής σχετικά με το τι θα ισχύει για τους νέους συνοριακούς ελέγχους στο τέλος του τρέχοντος έτους, όταν το status quo της μεταβατικής περιόδου με την ΕΕ θα λήξει, αφότου η Βρετανία αποχωρήσει από την Ένωση τον Ιανουάριο. Αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο, οι εισαγωγείς τυποποιημένων αγαθών -όπως ρούχα και ηλεκτρονικά- θα πρέπει να τηρούν επαρκή αρχεία των εισαγόμενων εμπορευμάτων. Ωστόσο, θα έχουν έως και έξι μήνες για να καταθέσουν τις σχετικές δηλώσεις. Να σημειωθεί πως ενώ θα πρέπει να καταβληθούν δασμοί, οι πληρωμές μπορούν να αναβληθούν μέχρι να γίνουν οι δηλώσεις αυτές και οι εταιρείες θα πρέπει να εξετάσουν πώς θα υπολογίζουν τον ΦΠΑ στα εισαγόμενα αγαθά.Από τον Απρίλιο, εκείνοι που εισάγουν προϊόντα ζωικής προέλευσης και φυτά θα πρέπει να συμπληρώσουν έντυπα ενώ από τον Ιούλιο- θα πραγματοποιούνται πλήρεις έλεγχοι για όλους τους εμπόρους και όλα τα εμπορεύματα.

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή