Τραμπ: Να απαγορευτεί, με ελάχιστες εξαιρέσεις, το κεφαλοκλείδωμα από αστυνομικούς

Τραμπ: Να απαγορευτεί, με ελάχιστες εξαιρέσεις, το κεφαλοκλείδωμα από αστυνομικούς

55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ανέφερε σε συνέντευξή του, η οποία μεταδόθηκε την Παρασκευή, ότι θα ήθελε να υπάρξει απαγόρευση της χρήσης κεφαλοκλειδώματος από την αστυνομία στις περισσότερες περιπτώσεις, παρόλο που, σύμφωνα με τον ίδιο, μπορεί να είναι κατανοητή σε περιπτώσεις όπου βρίσκεται ένας-εναντίον-ενός.

«Δεν μου αρέσουν τα κεφαλοκλειδώματα… (αλλά) μερικές φορές, όταν είσαι μόνος και παλεύεις με κάποιον, είναι δύσκολο», είπε ο Τραμπ στο κανάλι Fox, ενώ πρόσθεσε: «Θα ήταν, νομίζω, πολύ καλό, γενικά μιλώντας, να σταματήσει να ισχύει».

Υπενθυμίζεται ότι η τοπική Βουλή της Νέας Υόρκης ψήφισε νόμο που μετατρέπει σε κακούργημα, τιμωρούμενο με κάθειρξη έως 15 ετών, την πρόκληση σωματικής βλάβης ή θανάτου από αστυνομικό όργανο με χρήση κεφαλοκλειδώματος.

Το κεφαλοκλείδωμα τυπικά απαγορεύεται στην πολιτεία από το 1993, αλλά ποτέ έως τώρα δεν υπήρχαν ποινικές συνέπειες για τα αστυνομικά όργανα που χρησιμοποιούν αυτή την επικίνδυνη τακτική.

Από το 2014, όταν ο Αφροαμερικανός Ερικ Γκάρνερ δολοφονήθηκε κατά τη σύλληψή του με κεφαλοκλείδωμα, έχουν καταγραφεί 996 καταγγελίες για τη χρήση της ίδιας τεχνικής από αστυνομικά όργανα στην πόλη της Νέας Υόρκης. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, οι καταγγελίες αφορούν την αστυνόμευση σε συνοικίες μαύρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή