Σιάτλ, το νέο πεδίο μάχης για τον Τραμπ

Σιάτλ, το νέο πεδίο μάχης για τον Τραμπ

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αφού αναγκάστηκε να αποσύρει την Εθνοφρουρά από την Ουάσιγκτον, ύστερα από τις σφοδρές αντιδράσεις που προκάλεσε η άγρια καταστολή ειρηνικής διαδήλωσης έξω από τον Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ επιλέγει ως νέο πεδίο μάχης το Σιάτλ, μία από τις πιο φιλελεύθερες πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών. Τη σύγκρουση του Αμερικανού προέδρου με τις τοπικές αρχές προκάλεσε η κατάληψη της συνοικίας Κάπιτολ Χιλ από ειρηνικούς διαδηλωτές, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων κατά της αστυνομικής βίας και των φυλετικών διακρίσεων που πυροδότησε η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, στη Μινεάπολη.

«Ανακαταλάβετε την πόλη τώρα. Αν δεν το κάνετε εσείς, θα το κάνω εγώ», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter, απευθυνόμενος στη δήμαρχο Σιάτλ Τζένι Ντέρκαν και στον κυβερνήτη της Πολιτείας Ουάσιγκτον (στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ), Τζέι Ινλι. «Εσωτερικοί τρομοκράτες έχουν καταλάβει το Σιάτλ, που κυβερνάται από τους Δημοκρατικούς της άκρας Αριστεράς», ανέφερε σε άλλο του μήνυμα, ενώ σε συνέντευξή του για το ίδιο θέμα ζήτησε την ενεργοποίηση της Εθνοφρουράς για τον τερματισμό της κατάληψης.

Από τη Δευτέρα, εκατοντάδες ακτιβιστών έχουν δημιουργήσει «αυτόνομη ζώνη» γύρω από το αστυνομικό τμήμα του Κάπιτολ Χιλ, το οποίο εγκατέλειψαν οι άνδρες του την Πέμπτη, σε μια προσπάθεια μείωσης της έντασης. Την Κυριακή, μια μέρα πριν από την κατάληψη της συνοικίας, ένας άνδρας έπεσε με το αυτοκίνητό του σε πλήθος διαδηλωτών, ενώ στη συνέχεια πυροβόλησε και τραυμάτισε διαδηλωτή που του ζήτησε τον λόγο. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, η δήμαρχος Τζένι Ντέρκαν χαρακτήρισε αντισυνταγματική και παράνομη ενδεχόμενη αποστολή στρατευμάτων στο Σιάτλ, χωρίς να ξεκαθαρίσει με ποιο τρόπο σκοπεύουν οι τοπικές αρχές να απομακρύνουν τους περίπου 500 ακτιβιστές που βρίσκονται μέσα στην «αυτόνομη ζώνη».

Στο μεταξύ, ηγέτες της μαύρης κοινότητας καλούν τον Τραμπ να μεταθέσει χρονικά την προγραμματισμένη για τις 19 Ιουνίου προεκλογική του συγκέντρωση στην Τάλσα της Οκλαχόμας, καθώς η ημερομηνία συμπίπτει με την επέτειο του τερματισμού της δουλείας στις ΗΠΑ. Η έγχρωμη γερουσιαστής των Δημοκρατικών Καμάλα Χάρις (μεταξύ των επικρατέστερων για το χρίσμα του υποψήφιου αντιπροέδρου, στο πλευρό του Τζο Μπάιντεν) κατηγόρησε τον Τραμπ ότι «δεν κλείνει απλά το μάτι στους οπαδούς της λευκής υπεροχής, αλλά τους καλεί στο πάρτι του», ενώ άλλοι μίλησαν για «ράπισμα στη μαύρη κοινότητα». Σημειώνεται ότι οι χιλιάδες οπαδοί του Τραμπ που θα προσέλθουν στο κλειστό στάδιο της Τάλσα θα πρέπει να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση όπου θα δεσμεύονται ότι δεν θα μηνύσουν το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα σε περίπτωση που μολυνθούν από COVID-19.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή