ΚΟΣΜΟΣ

Τα F-35 δεν έφτασαν ποτέ στην Τουρκία

ta-f-35-den-eftasan-pote-stin-toyrkia-2382848

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η επιτροπή ενόπλων δυνάμεων της αμερικανικής Γερουσίας έδωσε την Πέμπτη το πράσινο φως για την παραμονή σε αμερικανικό έδαφος των έξι αεροσκαφών τύπου F-35 που έχει αγοράσει η Τουρκία από τις ΗΠΑ. Τα αεροσκάφη δεν παραδόθηκαν ποτέ στην Τουρκία, λόγω της αγοράς από την Αγκυρα ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400.

To Πεντάγωνο είχε προειδοποιήσει κατ’ επανάληψιν την Αγκυρα να μην προμηθευθεί τους ρωσικούς πυραύλους, επικαλούμενο την «ασυμβατότητά» τους με τα αμερικανικής τεχνολογίας αεροσκάφη. Τα F-35 είναι κατασκευασμένα κατά τρόπο ώστε να διαφεύγουν την ανίχνευση από τα ραντάρ (τεχνολογία stealth), αλλά η κοινή χρήση τους με τα ρωσικά ραντάρ των S-400 θα μπορούσε να αποκαλύψει στους χειριστές των συστημάτων αυτών, άρα και στη Ρωσία και στους συμμάχους της, τις ενδεχόμενες αδυναμίες των F-35. Η προμήθεια των ρωσικών πυραύλων οδήγησε στην ανακοίνωση τερματισμού της συμμετοχής της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35, η οποία ωστόσο δεν έχει υλοποιηθεί στην πράξη, τουλάχιστον σύμφωνα με τον διευθυντή της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας Ισμαΐλ Ντεμίρ. Τον Απρίλιο, ο Ντεμίρ είπε στο πρακτορείο Reuters ότι η Τουρκία εξακολουθεί να παράγει και να προμηθεύει εξαρτήματα του F-35 (γνωστού και ως JSF).

Ο νόμος που εγκρίνει σε ετήσια βάση τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου (NDAA-2021) περιλαμβάνει φέτος δαπάνη 9,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την προμήθεια 95 αεροσκαφών F-35 από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις. Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι η κυβέρνηση Τραμπ είχε ζητήσει άδεια για την προμήθεια 81 F-35, δηλαδή 14 λιγότερων από όσα ενέκρινε η Γερουσία. Τα αεροσκάφη κατασκευάζονται από την εταιρεία Lockheed Martin, η οποία εκπροσωπείται δυναμικά από λομπίστες στους διαδρόμους του Κογκρέσου.