Τα F-35 δεν έφτασαν ποτέ στην Τουρκία

Τα F-35 δεν έφτασαν ποτέ στην Τουρκία

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η επιτροπή ενόπλων δυνάμεων της αμερικανικής Γερουσίας έδωσε την Πέμπτη το πράσινο φως για την παραμονή σε αμερικανικό έδαφος των έξι αεροσκαφών τύπου F-35 που έχει αγοράσει η Τουρκία από τις ΗΠΑ. Τα αεροσκάφη δεν παραδόθηκαν ποτέ στην Τουρκία, λόγω της αγοράς από την Αγκυρα ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400.

To Πεντάγωνο είχε προειδοποιήσει κατ’ επανάληψιν την Αγκυρα να μην προμηθευθεί τους ρωσικούς πυραύλους, επικαλούμενο την «ασυμβατότητά» τους με τα αμερικανικής τεχνολογίας αεροσκάφη. Τα F-35 είναι κατασκευασμένα κατά τρόπο ώστε να διαφεύγουν την ανίχνευση από τα ραντάρ (τεχνολογία stealth), αλλά η κοινή χρήση τους με τα ρωσικά ραντάρ των S-400 θα μπορούσε να αποκαλύψει στους χειριστές των συστημάτων αυτών, άρα και στη Ρωσία και στους συμμάχους της, τις ενδεχόμενες αδυναμίες των F-35. Η προμήθεια των ρωσικών πυραύλων οδήγησε στην ανακοίνωση τερματισμού της συμμετοχής της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35, η οποία ωστόσο δεν έχει υλοποιηθεί στην πράξη, τουλάχιστον σύμφωνα με τον διευθυντή της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας Ισμαΐλ Ντεμίρ. Τον Απρίλιο, ο Ντεμίρ είπε στο πρακτορείο Reuters ότι η Τουρκία εξακολουθεί να παράγει και να προμηθεύει εξαρτήματα του F-35 (γνωστού και ως JSF).

Ο νόμος που εγκρίνει σε ετήσια βάση τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου (NDAA-2021) περιλαμβάνει φέτος δαπάνη 9,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την προμήθεια 95 αεροσκαφών F-35 από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις. Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι η κυβέρνηση Τραμπ είχε ζητήσει άδεια για την προμήθεια 81 F-35, δηλαδή 14 λιγότερων από όσα ενέκρινε η Γερουσία. Τα αεροσκάφη κατασκευάζονται από την εταιρεία Lockheed Martin, η οποία εκπροσωπείται δυναμικά από λομπίστες στους διαδρόμους του Κογκρέσου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή