Αντίθετος με την αποκαθήλωση ο Μπόρις Τζόνσον

Αντίθετος με την αποκαθήλωση ο Μπόρις Τζόνσον

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν μπορούμε να προσπαθήσουμε τώρα να αλλάξουμε ή να λογοκρίνουμε το παρελθόν μας», δήλωσε χθες ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, υποστηρίζοντας ότι εξτρεμιστικά στοιχεία κυριαρχούν πλέον στις διαδηλώσεις κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας. Χαρακτήρισε «παράλογο και ντροπιαστικό» το γεγονός ότι πάρθηκαν μέτρα προστασίας, ώστε να μη βανδαλιστεί το άγαλμα του Τσώρτσιλ στο κέντρο του Λονδίνου.

Το βράδυ της Πέμπτης, εργάτες του δήμου του Λονδίνου άρχισαν, ύστερα από εντολή του δημάρχου Σαντίκ Καν, να τοποθετούν σκαλωσιές και ξύλινο πλαίσιο εγκιβωτίζοντας εντελώς το άγαλμα του Ουίνστον Τσώρτσιλ, όπως το μνημείο του Κενοταφίου αλλά και τα αγάλματα του Τζορτζ Ουάσιγκτον και του βασιλιά Ιάκωβου Β΄ στο κέντρο του Λονδίνου. «Το άγαλμα του Ουίνστον Τσώρτσιλ στην πλατεία Κοινοβουλίου αποτελεί διαρκή υπενθύμιση του επιτεύγματος να σώσει αυτή τη χώρα –και ολόκληρη την Ευρώπη– από μια φασιστική και ρατσιστική τυραννία», έγραψε ο Βρετανός πρωθυπουργός σε σειρά μηνυμάτων στο Twitter. «Ναι, ορισμένες φορές εξέφρασε απόψεις που ήταν και είναι απαράδεκτες για εμάς σήμερα, αλλά ήταν ένας ήρωας και αξίζει πλήρως το μνημείο του», πρόσθεσε ο Μπόρις Τζόνσον.

«Δεν μπορούμε να υποκριθούμε ότι έχουμε διαφορετική ιστορία. Τα αγάλματα στις πόλεις μας είχαν τοποθετηθεί από προηγούμενες γενιές. Είχαν διαφορετική οπτική, διαφορετική αντίληψη του σωστού και του λάθους. Αλλά αυτά τα αγάλματα μας διδάσκουν το παρελθόν μας, μαζί με όλα του τα σφάλματα. Το να τα αποκαθηλώσουμε θα ισοδυναμούσε με το να πούμε ψέματα για την ιστορία μας και να φτωχύνουμε την παιδεία των επόμενων γενεών» έγραψε, μεταξύ άλλων, ο Μπόρις Τζόνσον.

Αντίθετος με την αποκαθήλωση ο Μπόρις Τζόνσον-1

Εργάτες του δήμου του Λονδίνου τοποθετούν σκαλωσιές για τον εγκιβωτισμό του αγάλματος του Ουίνστον Τσώρτσιλ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός τάχθηκε κατά της προσπάθειας αποκαθήλωσης αγαλμάτων αμφιλεγόμενων προσωπικοτήτων και υποστήριξε ότι στις αντιρατσιστικές εκδηλώσεις κυριαρχούν πλέον εξτρεμιστικά στοιχεία. Κάλεσε, δε, τους πολίτες να μην πάρουν μέρος στις προγραμματισμένες διαδηλώσεις σήμερα και αύριο. Ακροδεξιές ομάδες προγραμματίζουν να περιφρουρήσουν το άγαλμα του Τσώρτσιλ στο Λονδίνο το Σαββατοκύριακο, ενώ το κίνημα υπέρ των μαύρων ακύρωσε διαμαρτυρίες στο Χάιντ Παρκ του Λονδίνου και σε άλλες τοποθεσίες

Οργή Γάλλων αστυνομικών

Οργισμένοι αστυνομικοί σε πολλές πόλεις της Γαλλίας διαδήλωσαν πετώντας στο έδαφος τις χειροπέδες τους, λέγοντας ότι αισθάνονται «προσβεβλημένοι» από την κατηγορία ότι ανέχονται τον ρατσισμό και την αστυνομική βία. Ομάδα αστυνομικών οδήγησε υπηρεσιακά αυτοκίνητα, με τις σειρήνες τους να ηχούν, κατά μήκος της λεωφόρου των Ηλυσίων Πεδίων στο κέντρο του Παρισιού και τα στάθμευσαν μπροστά στην Αψίδα του Θριάμβου. Πολλοί Γάλλοι αστυνομικοί είναι οργισμένοι με την απόφαση του Γάλλου υπουργού Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ να απαγορεύσει στους αστυνομικούς να χρησιμοποιούν κεφαλοκλείδωμα κατά τη σύλληψη υπόπτων. Ο φόνος του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικό στη Μινεάπολη των ΗΠΑ έχει ξεσηκώσει διαμαρτυρίες και στη Γαλλία, όπου πολλοί υποστηρίζουν ότι οι εθνοτικές μειονότητες υφίστανται ρατσιστική αντιμετώπιση από τη γαλλική αστυνομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή