Ρομπότ στη μάχη κατά της COVID-19

Ρομπότ στη μάχη κατά της COVID-19

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συμβολή των ρομπότ στον πόλεμο κατά του νέου κορωνοϊού είναι σημαντική και εκτεταμένη σε όλη την υφήλιο. Δεν είναι τυχαίο ότι το πρώτο κρούσμα COVID-19 στις Ηνωμένες Πολιτείες, που νοσηλεύθηκε στο Σιάτλ τον Ιανουάριο, έτυχε περίθαλψης μέσω ενός ρομπότ, που μετρούσε ενδείξεις ζωτικές για τη ζωή του, αποτρέποντας την επαφή του με τους ιατρούς. Ρομπότ κάθε είδους και μεγέθους, αλλά όλα τους καταπληκτικά, χρησιμοποιήθηκαν για πολλούς σκοπούς, από την απολύμανση νοσοκομείων μέχρι την παράδοση των αναγκαίων εφοδίων στις ευπαθείς ομάδες.

Ακολουθούν κάποιες από τις ηλεκτρονικές συσκευές που συνέβαλαν στον ανθρώπινο αγώνα κατά της πανδημίας. Ο τετράποδος «κίτρινος σκύλος» της Boston Dynamics χρησιμοποιήθηκε στα πάρκα της Σιγκαπούρης. Εξοπλισμένος με πλήθος από βιντεοκάμερες και αισθητήρες, κατάφερε να εντοπίσει αλάνθαστα οποιονδήποτε παραβίαζε τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, ενώ μετέδιδε και τις αναγκαίες μαγνητοφωνημένες προειδοποιήσεις των υγειονομικών φορέων.

Στη Βρετανία, στο Μίλτον Κέινς του βορειοδυτικού Λονδίνου, ένας στόλος εξάτροχων ρομπότ της Starship Technologies βοήθησε την κοινότητα παραδίδοντας στους πιο ευάλωτους, που είχαν απομονωθεί στα σπίτια τους, τρόφιμα και άλλα ψώνια από τα σούπερ μάρκετ. Το ευρύ δίκτυο ποδηλατοδρόμων που διαθέτει η περιοχή αποδείχθηκε ιδανικό για τις μάλλον αργοκίνητες συσκευές με ύψος περίπου 60 εκατοστών, η ταχύτητα των οποίων δεν ξεπερνά τα 6,4 χλμ./ώρα.

Φυσικά η ρομποτική βρήκε εκατοντάδες εφαρμογές στα νοσοκομειακά περιβάλλοντα, όπου το προσωπικό δεν επαρκούσε για να κάνει όλες τις απαραίτητες εργασίες. Στα κινεζικά νοσοκομεία αμέσως έπιασαν δουλειά τα UVDisinfection Robots, της δανικής εταιρείας UVO Robots. Οι αυτοκινούμενες συσκευές είναι εξοπλισμένες με ισχυρούς λαμπτήρες υπεριώδους ακτινοβολίας, που καταστρέφει το RNA και το DNA οποιουδήποτε μικροοργανισμού βρίσκεται στην ακτίνα δράσης τους, ελαχιστοποιώντας, σύμφωνα με τους κατασκευαστές, τον κίνδυνο των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Παρότι η αποτελεσματικότητα της υπεριώδους ακτινοβολίας είναι απολύτως τεκμηριωμένη, η χρήση της είναι επικίνδυνη όταν υπάρχουν άνθρωποι στο περιβάλλον. Τα ρομπότ, ωστόσο, μπορούν να απομνημονεύσουν την κάτοψη του νοσοκομείου και να εργαστούν άοκνα όταν δεν θα υπάρχει ιατρονοσηλευτικό προσωπικό εκεί.

Και στη Ρουάντα

Το αναπτυξιακό πρόγραμμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών προμήθευσε τη Ρουάντα με πέντε «αντι-πανδημικά ρομπότ» για να ενισχύσει τον αγώνα της χώρας κατά του κορωνοϊού.

Τα ρομπότ κατασκευάστηκαν από τη βελγική εταιρεία Zora Bots και ανάμεσα στα πολλά που μπορούν να κάνουν είναι να θερμομετρήσουν τον άρρωστο, να εντοπίσουν ποιοι δεν φέρουν χειρουργική μάσκα στο πρόσωπο και να ανιχνεύσουν προβλήματα στην εμφάνιση ή στη συμπεριφορά του αρρώστου. Επίσης, μπορούν να χρησιμεύσουν για την παράδοση των φαρμάκων και του φαγητού στους ασθενείς καθώς και άλλων πραγμάτων που πιθανώς να έχουν ανάγκη. Εχουν άριστη ικανότητα επικοινωνίας και μπορούν να εκπαιδεύσουν τόσο το υγειονομικό προσωπικό όσο και τους ασθενείς, πώς να προστατευθούν από τον επικίνδυνο μικροοργανισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή