Ρωσία: Κάθειρξη 16 ετών σε πρώην Αμερικανό πεζοναύτη για κατασκοπεία

Ρωσία: Κάθειρξη 16 ετών σε πρώην Αμερικανό πεζοναύτη για κατασκοπεία

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένοχος για κατασκοπεία υπέρ των ΗΠΑ κρίθηκε από ρωσικό δικαστήριο ο Αμερικανός πρώην πεζοναύτης Πολ Ουίλαν και καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 16 ετών.

Μάλιστα, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Μόσχα, Τζον Σάλιβαν χαρακτήρισε την απόφαση ως σκανδαλώδη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που θα πλήξει τις διμερείς σχέσεις. Επίσης, δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά την ετυμηγορία πως δεν κατατέθηκαν στοιχεία που να αποδεικνύουν την ενοχή του Ουίλαν και ζήτησε την άμεση απελευθέρωσή του.

«Η καταδίκη του είναι παρωδία δικαιοσύνης» τόνισε ο Σάλιβαν και συνέχισε προειδοποιώντας ότι «η απόφαση θα επηρεάσει τις ήδη κακές σχέσεις ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσινγκτον, αλλά πως ο διάλογος θα συνεχιστεί».

Ο συνήγορος του Ουίλαν, Βλαντίμιρ Ζερεμπένκοφ ανέφερε πως είχε ειπωθεί στον πελάτη του ότι θα περιλαμβανόταν σε μια ανταλλαγή κρατουμένων με έναν Ρώσο πολίτη που κρατείται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όταν ρωτήθηκε για αυτό, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων RIA ότι είχε προτείνει ανταλλαγές κρατουμένων στις Ηνωμένες Πολιτείες πολλές φορές αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες.

Η Μόσχα έχει καλέσει επανειλημμένα την Ουάσινγκτον να αφήσει ελεύθερους δύο Ρώσους πολίτες, τον έμπορο όπλων Βίκτορ Μπουτ και τον Κονσταντίν Γιαροσένκο, έναν πιλότο ο οποίος έχει καταδικαστεί σε 20ετή κάθειρξη στις Ηνωμένες Πολιτείες για συνωμοσία για λαθραία εισαγωγή κοκαΐνης στη χώρα.

Ο Ζερεμπένκοφ δήλωσε πως ο Ουίλαν δεν έχει αντίρρηση να ζητήσει επίσημα από τη Ρωσία χάρη,που αν δοθεί θα εξασφαλίσει την απελευθέρωσή του.

Κρατικοί εισαγγελείς, που κατηγόρησαν τον Ουίλαν ότι είναι το λιγότερο ένας βαθμοφόρος συνταγματάρχης των στρατιωτικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, ζήτησαν από το δικαστήριο να καταδικάσει τον Ουίλαν σε κάθειρξη 18 ετών σε φυλακή υψίστης ασφαλείας.

Ο Ουίλαν θα εκτίσει την ποινή του σε φυλακή υψίστης ασφαλείας, ανάφερε σήμερα το δικαστήριο της πόλης της Μόσχας. Η δική του διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών επειδή οι αρχές είπαν ότι περιελάμβανε τη συζήτηση κρατικών μυστικών.

Να σημειωθεί ότι ο Ουίλαν, που διαθέτει αμερικανική, βρετανική, καναδική και ιρλανδική υπηκοότητα, συνελήφθη από πράκτορες της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας σε δωμάτιο ξενοδοχείου στη Μόσχα στις 28 Δεκεμβρίου 2018.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν την «αγανάκτησή» τους για την καταδίκη του Πολ Ουίλαν και απαίτησαν την «άμεση απελευθέρωσή» του.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο κατήγγειλε μια «μυστική δίκη, με τεκμήρια που κρατήθηκαν μυστικά, και χωρίς τα κατάλληλα δικαιώματα για την υπεράσπιση».

«Έχουμε σοβαρούς λόγους να πιστεύουμε πως ο κ. Ουίλαν στερήθηκε των εγγυήσεων που συνδέονται με μια δίκαιη δίκη, τις οποίες η Ρωσία υποτίθεται ότι θα του εξασφάλιζε σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις της στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» δήλωσε.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι «η μεταχείριση του Πολ Ουίλαν από τις ρωσικές αρχές ήταν τρομερή. Η Ρωσία δεν εξασφάλισε στον κ. Ουίλαν μια δίκαιη ακρόαση ενώπιον ενός ανεξάρτητου και αμερόληπτου δικαστηρίου και στη διάρκεια της κράτησής του έθεσε τη ζωή του σε κίνδυνο, παραβλέποντας τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε, τα οποία ήταν ωστόσο παλαιά, και τον κράτησε απομονωμένο από την οικογένειά του και τους φίλους του, με τρόπο απαράδεκτο».

Πηγή:΅ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή