Ανοίγουν ξανά τα σύνορα στην Ευρώπη

Ανοίγουν ξανά τα σύνορα στην Ευρώπη

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Μια σειρά ευρωπαϊκών χωρών άνοιξαν εκ νέου χθες τα εσωτερικά σύνορά τους για την ελεύθερη μετακίνηση Ευρωπαίων πολιτών, ακολουθώντας τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Κομισιόν πρόκειται να θέσει σε λειτουργία νέα διαδικτυακή πλατφόρμα, η οποία θα δίνει στους ταξιδιώτες πληροφορίες για τις συνθήκες που επικρατούν στον προορισμό τους.

Μεταξύ των χωρών που άνοιξαν τα σύνορα περιλαμβάνονται η Γαλλία, η Ολλανδία και το Βέλγιο, ενώ η Ισπανία θα ανοίξει από τις 21 Ιουνίου. Χθες το πρωί προσγειώθηκε στη Μαγιόρκα της Ισπανίας η πρώτη πτήση τσάρτερ μετά την κρίση του κορωνοϊού, που μετέφερε Γερμανούς τουρίστες. Οι αρχές των Βαλεαρίδων ανακοίνωσαν ότι ξεκινούν με τουρίστες από τη Γερμανία επειδή η γερμανική είναι η μεγαλύτερη τουριστική αγορά για τα ισπανικά νησιά, αλλά και γιατί η πανδημία στη χώρα βρίσκεται υπό έλεγχο. Πάντως, τα πιο πρόσφατα στοιχεία από τη Γερμανία αναφέρουν ότι ο δείκτης μετάδοσης του ιού (Ro) ξεπερνάει τη μονάδα και βρίσκεται στο 1,08, δηλαδή κάθε ασθενής μολύνει κατά μέσον όρο λίγο περισσότερο από έναν άνθρωπο.

«Οι τουρίστες στην Πάλμα θα έχουν τη χαρά να δουν τις παραλίες πιο άδειες από ποτέ», σημείωσε εκπρόσωπος του ταξιδιωτικού πρακτορείου TUI, «αλλά η νυχτερινή ζωή φέτος δεν θα είναι ίδια». Κάποιες χώρες, όπως η Τσεχία, ανοίγουν επιλεκτικά, απαγορεύοντας σε πρώτη φάση την είσοδο τουριστών από χώρες όπου η πανδημία δεν έχει υποχωρήσει επαρκώς, όπως η Πορτογαλία και η Σουηδία.

Μεταξύ Βρετανίας και Γαλλίας παραμένει ο κανόνας της καραντίνας 15 ημερών, αν και οι Γάλλοι έχουν το ελευθέρας να ταξιδεύουν προς Ανατολάς. Κάποιοι έσπευσαν να το εκμεταλλευθούν περνώντας τα σύνορα προς το Βέλγιο προκειμένου να αποκτήσουν ξανά, μετά τρεις μήνες, πρόσβαση σε φθηνότερα τσιγάρα.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση της Αυστρίας θύμισε στους πολίτες πόσο δύσκολος ήταν ο επαναπατρισμός όσων αποκλείστηκαν στο εξωτερικό, όταν ξεκίνησε το κλείσιμο των συνόρων. «Αν θέλετε να είστε πραγματικά ασφαλείς, η σύσταση παραμένει να κάνετε διακοπές στο εσωτερικό της χώρας», συμβούλευσε ο υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή