Αγορά ποσοστού της CureVac από τη Γερμανία

Αγορά ποσοστού της CureVac από τη Γερμανία

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυναμική κίνηση στον αγώνα πρόσβασης στα εμβόλια έναντι της COVID-19 πραγματοποίησε η Γερμανία, καθώς, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών και Ενέργειας Πέτερ Αλτμάιερ, το Βερολίνο θα αποκτήσει ποσοστό στην εταιρεία βιοτεχνολογίας CureVac, η οποία εργάζεται πάνω σε ένα εμβόλιο για την COVID-19. Ο Γερμανός αξιωματούχος εξήγησε ότι η γερμανική κυβέρνηση θα αποκτήσει το 23% της εταιρείας, έναντι 300 εκατ. ευρώ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τους περασμένους μήνες χρηματοδότησε την CureVac με 80 εκατ. ευρώ. Επίσης, ο Αλτμάιερ τόνισε ότι «η Γερμανία δεν είναι προς πώληση, δεν πωλούνται τα οικογενειακά ασημικά». 

Η κίνηση αυτή έρχεται στον απόηχο προσπαθειών της αμερικανικής κυβέρνησης να αποκτήσει την CureVac ή τα περιουσιακά στοιχεία της, τον Μάρτιο, κάτι που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο Βερολίνο. Η εταιρεία, από τις ελάχιστες παγκοσμίως που εφαρμόζουν την τεχνολογία mRNA, επιταχύνοντας την παρασκευή του πολυπόθητου εμβολίου συγκριτικά με τις συμβατικές μεθόδους, θα ξεκινήσει την κλινική δοκιμή του εμβολίου της σύντομα. Τα εμβόλια που παρασκευάζονται με την τεχνολογία mRNA χρησιμοποιούν τα γονίδια του ίδιου του ιού που πολεμούν, προκειμένου να δώσουν εντολές στον ανθρώπινο οργανισμό να παραγάγει τις απαραίτητες πρωτεΐνες για την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Σε μια άλλη εξέλιξη, η φαρμακοβιομηχανία Eli Lilly ανακοίνωσε χθες ότι ήδη ενεγράφη ο πρώτος ασθενής στην τρίτη φάση της κλινικής δοκιμής για την αξιολόγηση  του σκευάσματος Μπαρισιτινίμπη (εμπορική ονομασία Οlumiant), που συνταγογραφείται κατά της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, ώστε να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητά του έναντι βαριών περιπτώσεων COVID-19. Οπως δήλωσε ο πρόεδρος της φαρμακοβιομηχανίας, Πάτρικ Τζόνσον, σε μερικούς μήνες θα έχουμε τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής. Η Μπαρισιτινίμπη είναι ένας αναστολέας των κινασών Janus που, σε περιπτώσεις ρευματοειδούς αρθρίτιδας, αποτρέπει τη μετάδοση των μηνυμάτων τους προς το ανοσοποιητικό σύστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή