Βαριά καταδίκη Αμερικανού στη Ρωσία για κατασκοπεία

Βαριά καταδίκη Αμερικανού στη Ρωσία για κατασκοπεία

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ποινή της 16ετούς κάθειρξης σε φυλακή υψίστης ασφαλείας επέβαλε δικαστήριο της Μόσχας στον Αμερικανό πρώην πεζοναύτη Πολ Γουέλαν, κρίνοντάς τον ένοχο κατασκοπείας εις βάρος της Ρωσίας, για λογαριασμό της χώρας του. Ο 50χρονος Γουέλαν, ο οποίος διαθέτει επίσης βρετανική, καναδική και ιρλανδική υπηκοότητα, συνελήφθη στις 28 Δεκεμβρίου 2019 σε ξενοδοχείο της ρωσικής πρωτεύουσας, όπου είχε μεταβεί για να παραστεί σε γάμο φιλικού του προσώπου. Σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, πιάστηκε επ’ αυτοφώρω, καθώς κατείχε στικάκι USB, το οποίο περιείχε απόρρητες πληροφορίες. Η δίκη του έγινε κεκλεισμένων των θυρών, καθώς αφορούσε κρατικά μυστικά. Ο κατηγορούμενος δήλωσε αθώος και υποστήριξε ότι υπήρξε θύμα πλεκτάνης, καθώς πίστευε ότι το επίμαχο στικάκι περιείχε φωτογραφίες από διακοπές.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο εξέφρασε την «αγανάκτησή» του για την απόφαση του δικαστηρίου και κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «δεν εξασφάλισε στον κ. Γουέλαν μια δίκαιη ακρόαση ενώπιον ενός ανεξάρτητου και αμερόληπτου δικαστηρίου». Ο αδελφός του καταδικασθέντος, Ντέιβιντ, δήλωσε ότι ο πρώην πεζοναύτης από το Μίσιγκαν αναγκάστηκε να υποβληθεί σε επείγουσα εγχείρηση κήλης ενώ ήταν στις φυλακές.

Από την πλευρά του, ο συνήγορος του Γουέλαν, Βλαντιμίρ Ζερεμπένκοφ, ανέφερε ότι οι ρωσικές αρχές πιθανολόγησαν απελευθέρωση του πελάτη του στο πλαίσιο μελλοντικής ανταλλαγής κρατουμένων με τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, η Ρωσία ενδιαφέρεται για την απελευθέρωση δύο πολιτών της, του εμπόρου όπλων Βίκτορ Μπάουτ και του πρώην πιλότου Κονσταντίν Γιαροσένκο. Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι και οι δύο καταδικάστηκαν για ποινικά αδικήματα, αλλά η Ρωσία υποστηρίζει πως πρόκειται για πολιτικές διώξεις.

Σε μια άλλη, περισσότερο ασυνήθιστη εξέλιξη, οι εισαγγελικές αρχές άσκησαν δίωξη για προδοσία κατά του 78χρονου Ρώσου ακαδημαϊκού Βαλερί Μίτκο, ο οποίος κατηγορείται για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας. Σύμφωνα με τις αρχές, ο Μίτκο παρέδωσε στους Κινέζους απόρρητες πληροφορίες όσον αφορά μεθόδους εντοπισμού υποβρυχίων, ενώ είχε ταξιδέψει στην Κίνα για να δώσει διαλέξεις επιστημονικού περιεχομένου. Ο δικηγόρος του αρνήθηκε τις κατηγορίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή