Ποιος είναι ο δικηγόρος του Τραμπ

Ποιος είναι ο δικηγόρος του Τραμπ

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το καλοκαίρι του 2013, ο δικηγόρος Ουίλιαμ Κονσοβόι εξασφάλισε ιστορική νίκη στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο ενέκρινε προσφυγή του κατά της υποχρεωτικής έγκρισης του υπουργείου Δικαιοσύνης για κάθε επαναχάραξη εκλογικών περιφερειών.

Η απόφαση επέτρεψε σε Ρεπουμπλικανούς στον αμερικανικό Νότο να επιβάλουν δρακόντειους περιορισμούς στο δικαίωμα ψήφου. Οι περιορισμοί αυτοί ευθύνονταν για το χάος που καταγράφηκε στις προκριματικές εκλογές της Τζόρτζια την περασμένη εβδομάδα. Ο εμπνευστής της αγωγής, ο 45χρονος Κονσοβόι από το Νιου Τζέρσεϊ, ο οποίος έχει εκπροσωπήσει και τον πρόεδρο Τραμπ στην προσφυγή του κατά της δημοσιοποίησης των φορολογικών του δηλώσεων, έχει διακριθεί ως πολέμιος προγραμμάτων θετικών διακρίσεων υπέρ των μειονοτήτων. Τις τελευταίες εβδομάδες, το γραφείο του ηγήθηκε προσπάθειας μόνιμης στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων από καταδικασθέντες για κακουργήματα στη Φλόριντα, καταθέτοντας επίσης αγωγή κατά των σχεδίων της πολιτείας της Καλιφόρνιας να στείλει ταχυδρομικώς ψηφοδέλτια σε όλους τους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους.

Η οικογενειακή ιστορία του Κονσοβόι είναι συνυφασμένη με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Ο παππούς του υπήρξε δήμαρχος στο Νιου Τζέρσεϊ. Ο πατέρας του παραιτήθηκε από επικεφαλής του Συμβουλίου Αναστολών Ποινών εν μέσω σκανδάλου για χαριστικές αποφάσεις σε μέλη της μαφίας. Ο ίδιος υπηρέτησε ως βοηθός του συντηρητικού Αφροαμερικανού, μέλους του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Κλάρενς Τόμας. Η Τζανάι Νέλσον, νομική σύμβουλος της αφροαμερικανικής οργάνωσης NAACP, έχει βρεθεί συχνά απέναντι από τον Κονσοβόι και τον περιγράφει ως εξής: «Χαρακτηριστικό δείγμα κινήματος ζηλωτών και δικηγόρων, οι οποίοι επιδιώκουν να αναστρέψουν την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην αμερικανική δημοκρατία».

Σήμερα, η δικηγορική εταιρεία του Κονσοβόι έχει αναλάβει δεκάδες αγωγές σε πολιτικά κρίσιμες πολιτείες, όπως το Ουισκόνσιν, η Νεβάδα και το Τέξας. Οι αγωγές αυτές απαιτούν από τις κατά τόπους Πολιτείες πιο «επιθετικά ξεκαθαρίσματα» των εκλογικών καταλόγων. Οι αγωγές αφορούν επίσης κομητείες της Φλόριντα και του Μίσιγκαν, όπως το προπύργιο των Δημοκρατικών Μαϊάμι-Ντέιντ και η κομητεία Οουκλαντ, έξω από το Ντιτρόιτ. Οι επικριτές του Κονσοβόι χαρακτηρίζουν τις προσπάθειές του ως νέο, σκληρότερο κεφάλαιο στην εκλογική στρατηγική των Ρεπουμπλικανών. «Σκεφθείτε το. Βάζει την υπογραφή του σε προσφυγή ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου με στόχο την παρεμπόδιση πολιτών να ψηφίσουν. Δεν αντιλαμβάνομαι πώς μπορεί κάποιος να κάνει κάτι τέτοιο», λέει ο νομικός σύμβουλος του Δημοκρατικού Κόμματος, Μαρκ Ελάιας.

Αλλοι, όμως, θεωρούν ότι ο Κονσοβόι είναι απλά ένας πολύ καλός νομικός, που δεν έχει καβαλήσει το καλάμι. «Είναι καλός στην παρέα και όλοι θα ήθελαν να πιουν μία μπίρα μαζί του. Δεν έχει καμία σχέση με το στερεότυπο του δικηγόρου του Τραμπ, που αναζητεί διαρκώς τη δημοσιότητα. Μου έχει πει: “Δεν μιλάω στα μέσα ενημέρωσης, αγορεύω στα δικαστήρια”», λέει ο παλιός καθηγητής του στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Τζορτζ Μέισον, Τοντ Ζιουίκι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή