Πώς αντιμετωπίζουν το πρόβλημα οι ΗΠΑ και γιατί αποτυγχάνουν

Πώς αντιμετωπίζουν το πρόβλημα οι ΗΠΑ και γιατί αποτυγχάνουν

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αμερικανικός πόλεμος κατά των ναρκωτικών έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στις ΗΠΑ και τις αναπτυσσόμενες χώρες που τα παράγουν. Η Βολιβία, το Περού, η Κολομβία και το Μεξικό υπήρξαν στόχοι της αμερικανικής πολιτικής περιορισμού της προσφοράς ναρκωτικών. Τελικό αποτέλεσμα μοιάζει να είναι η μετατόπιση και αναδιοργάνωση της παραγωγής και όχι ο περιορισμός της. Η αναιμική σοδειά κόκας στο Περού στα τέλη της δεκαετίας του 1990, συνοδεύθηκε από δραματική αύξηση της παραγωγής στην Κολομβία, παρά τη φυλάκιση των ηγετών του καρτέλ του Κάλι από το 1995. Η μείωση της τιμής της κοκαΐνης στις ΗΠΑ, οδήγησε τη βιομηχανία να αναζητήσει νέες αγορές στην Ευρώπη και ανανεωμένη κερδοφορία στο επικερδές όπιο.

Η κυβερνητική πολιτική, όμως, παίζει ελάχιστο ρόλο στην παραγωγή ναρκωτικών. Το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε πέρσι 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια, υπό μορφή επείγουσας οικονομικής βοήθειας στην Κολομβία για την πάταξη της καλλιέργειας κοκαΐνης. Το σχέδιο, όμως, είναι καταδικασμένο σε αποτυχία, καθώς οι μεγαλέμποροι ναρκωτικών μπορούν εύκολα να πλειοδοτήσουν απέναντι σε οποιαδήποτε κυβερνητική επιδότηση προς τους αγρότες, υποχρεώνοντάς τους σε μονοκαλλιέργεια κόκας.

Τα τεράστια ποσοστά κέρδους συμβάλλουν αποφασιστικά στην κρατική διαφθορά. Ειδικοί του χώρου υπολογίζουν ότι το 20% των Μεξικανών ομοσπονδιακών πρακτόρων στα σύνορα της χώρας με τις ΗΠΑ χρηματίζονται άμεσα από τα καρτέλ των ναρκωτικών, ενώ συλληφθέντες έχουν ομολογήσει ότι το 80% των τοπικών αστυνομικών αρχών είναι έμμισθοι υπάλληλοι των δικτύων διακίνησης. Για πρώτη φορά, η κυβέρνηση Μπους παραδέχθηκε ότι το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως στη ζήτηση, δηλαδή στις ίδιες τις ΗΠΑ. Η αντιμετώπιση, όμως, της εγχώριας ζήτησης είναι εξίσου προβληματική.

Αν και η χρήση ναρκωτικών είναι αναμφίβολα προσωπική υπόθεση, δεν παύει να ευθύνεται για την καταστροφή πολλών ζώων. Η απεξάρτηση (ακόμη και από τη νικοτίνη) είναι επώδυνη διαδικασία για το χρήστη και τους οικείους του και δεν παράσχει εγγυήσεις επιτυχίας. Οι κίνδυνοι των ναρκωτικών, αν και δεν πρέπει να υποβαθμίζονται, δεν πρέπει επίσης να γίνονται αντικείμενο υπερβολής. Το αλκοόλ και η νικοτίνη ευθύνονται για πολύ περισσότερους θανάτους από ό,τι η ηρωίνη. Παρ’ όλη την εκτεταμένη χρήση του στη Δύση, το «έκστασις» έχει προκαλέσει ελάχιστους θανάτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT