Νέο παραγωγικό μοντέλο για Γαλλία και Ε.Ε. προτείνει ο Μακρόν

Νέο παραγωγικό μοντέλο για Γαλλία και Ε.Ε. προτείνει ο Μακρόν

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tην ανάγκη ενός νέου οικονομικού μοντέλου της Γαλλίας και της Ευρώπης, με παραγωγική αυτονομία και αυτάρκεια, τόνισε σε ομιλία του για την έξοδο από την καραντίνα λόγω κορωνοϊού ο Εμανουέλ Μακρόν. Ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε πως η πανδημία έφερε στο προσκήνιο τις αδυναμίες της χώρας του και της Ε.Ε. γενικότερα όσον αφορά την παραγωγική διαδικασία, από τα φάρμακα και τον ιατρικό εξοπλισμό έως τα κινητά τηλέφωνα και τα αυτοκίνητα.

Απευθυνόμενος στους πολίτες της Γαλλίας τόνισε ότι το κόστος του προγράμματος οικονομικής στήριξης των 500 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο αποφάσισε η κυβέρνηση για να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις και να στηριχθούν οι εργαζόμενοι κατά τη διάρκεια της σοβαρότερης κρίσης μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν θα μετατοπισθεί στα νοικοκυριά υπό τη μορφή υψηλότερης φορολογίας.

Επιπλέον, ο κ. Μακρόν δήλωσε ότι, από χθες Δευτέρα, όλα πλέον τα εστιατόρια και τα καφέ επαναλειτουργούν κανονικά στο Παρίσι. Χθες έγινε άρση και των περιορισμών στα σύνορα της Γαλλίας, οπότε απελευθερώνονται οι μετακινήσεις ταξιδιωτών από και προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δίνοντας την αναγκαία ανάσα στους κλάδους του τουρισμού και της παροχής υπηρεσιών φιλοξενίας.

Μειονεκτήματα

Διευκρίνισε πως η πανδημία του κορωνοϊού έδειξε τα μειονεκτήματα και τις αδυναμίες της Γαλλίας ειδικότερα και της Ευρώπης γενικότερα, όπως την υπερβολικά εκτεταμένη εξάρτηση από τις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες για ένα πολύ μεγάλο εύρος προϊόντων.

«Η μοναδική απάντηση σε αυτό το θέμα, που τέθηκε λόγω του ιού, είναι η οικοδόμηση ενός νέου και δυναμικότερου οικονομικού μοντέλου», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος. «Υπό το πρίσμα αυτό, θα κληθούμε να εργαστούμε και να παράγουμε περισσότερο εμείς οι ίδιοι, αντί να εξαρτώμεθα από τρίτους».

Η πανδημία είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περισσότερες από 29.300 άνθρωποι στη Γαλλία. Υποχρέωσε δε τον Εμανουέλ Μακρόν να αναστείλει το ευρύ πρόγραμμά του για οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες στόχο είχαν να πυροδοτήσουν την ανάπτυξη και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.

Υφεση

Αναφορικά με τη φετινή χρονιά, η γαλλική κυβέρνηση αναμένει πως η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 11%, ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν προανήγγειλε ότι τον Ιούλιο θα δώσει στη δημοσιότητα ένα λεπτομερές προσχέδιο του προγράμματός του για την τελευταία διετία της προεδρίας του, ώστε η οικονομία να στραφεί σε πιο πράσινες μεθόδους παραγωγής και να αμβλυνθούν οι κοινωνικές ανισότητες.

Για να καταρτιστεί το εν λόγω προσχέδιο θα υπάρξουν συνομιλίες με εκπροσώπους των συνδικαλιστικών οργανώσεων και των επιχειρήσεων. Πάντως, ο Γάλλος πρόεδρος απέφυγε να αναφερθεί στο παλαιότερο, προ πανδημίας σχέδιο αναδιάρθρωσης του συνταξιοδοτικού συστήματος και του συστήματος των επιδομάτων ανεργίας, το οποίο, εάν εφαρμοζόταν, θα άφηνε ακάλυπτη τη μερίδα αυτή του πληθυσμού, που είχε και τη μεγαλύτερη κοινωνική προστασία.

Ο κ. Μακρόν ανέφερε πως θα υπάρξει ένα είδος αναδιοργάνωσης στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το κράτος στη Γαλλία αλλά και στον τρόπο λήψης των αποφάσεων, με έμφαση στην αποκέντρωση. «Δεν είναι απαραίτητο τα πάντα να αποφασίζονται στο Παρίσι. Αλλωστε, η περίοδος αυτή που ζούμε, ενώ έχουμε πίσω μας 15 χρόνια με ποικίλες κρίσεις, απαιτεί να ανακτήσουμε πλήρως τον έλεγχο της ζωής μας», τόνισε. Προφανώς με τις δηλώσεις του αυτές και το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, εν κατακλείδι, διαψεύδει δημοσίευμα που τον θέλει να παραιτείται και να προκηρύσσει πρόωρες εκλογές – ο Εμανουέλ Μακρόν δηλώνει έτοιμος να μετασχηματίσει την οικονομία. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή