«Βίαιη αντιπαράθεση» Κίνας-Ινδίας στο Κασμίρ – Πρώτοι νεκροί μετά από 45 χρόνια

«Βίαιη αντιπαράθεση» Κίνας-Ινδίας στο Κασμίρ – Πρώτοι νεκροί μετά από 45 χρόνια

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρεις Ινδοί στρατιώτες (ένας αξιωματικός και δύο οπλίτες) έχασαν τη ζωή τους σε μία σπάνια σύγκρουση με κινεζικές δυνάμεις στη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ, στα σύνορα Κίνας-Ινδίας. Στην ανακοίνωση του, ο ινδικός στρατός έκανε λόγο για «βίαιη αντιπαράθεση» με κινεζικά στρατεύματα στη συνοριακή περιοχή, η οποία έφερε τις πρώτες απώλειες στο αμφισβητούμενο Κασμίρ σε διάστημα τουλάχιστον 45 ετών.

Σύμφωνα με πηγές της ινδικής κυβέρνησης, δεν υπήρξαν εκατέρωθεν πυρά από τις δύο πλευρές, αλλά μάχες σώμα με σώμα μεταξύ Κινέζων και Ινδών στρατιωτών, οι οποίες και επέφεραν τις απώλειες. Ακολούθως, ο ινδικός στρατός ανακοίνωσε ότι ανώτατοι αξιωματικοί και από τις δύο πλευρές συναντήθηκαν, «για να εκτονώσουν την κατάσταση»,  διευκρινίζοντας ότι υπήρξαν απώλειες και από τις δύο πλευρές των συνόρων.

Εντούτοις, η Κίνα δεν επιβεβαίωσε την ύπαρξη απωλειών, αλλά κατηγόρησε από την πλευρά της την Ινδία για παραβίαση των συνόρων της στην Κοιλάδα Γκαλουάν. Σύμφωνα με το κινεζικό ΥΠΕΞ, η Ινδία παραβίασε τα σύνορα της Κίνας δύο φορές τη Δευτέρα, «προκαλώντας τους άνδρες του κινεζικού στρατού και πραγματοποιώντας επίθεση εναντίον τους, οδηγώντας σε σοβαρή σύγκρουση τις δυνάμεις από τις δύο πλευρές των συνόρων».

Και οι δύο πλευρές επιβεβαιώνουν το ότι δεν έχει πέσει ούτε μία σφαίρα εδώ και τουλάχιστον τέσσερις δεκαετίες στην περιοχή, ενώ δεν έχει χάσει τη ζωή του Κινέζος ή Ινδός στρατιώτης στα σύνορα των δύο πυρηνικών υπερδυνάμεων από το 1967, όταν και είχαν ξεσπάσει αιματηρές συγκρούσεις στα ανατολικά Ιμαλάια.

Η πιο σημαντική σύγκρουση μεταξύ των δύο πυρηνικών «γιγάντων» της Ασίας είχε λάβει χώρα το 1962, όταν ένας σύντομος μεθοριακός πόλεμος οδήγησε σε ταπεινωτική ήττα την Ινδία, χωρίς να υπάρξει διευθέτηση της συνοριακής διαφοράς παρά τις συνομιλίες δύο δεκαετιών. Έκτοτε, ανά διαστήματα συνοριοφρουροί εμπλέκονται σε αψιμαχίες μικρού βεληνεκούς κατά τη διάρκεια συναντήσεων αντίπαλων περιπόλων, χωρίς όμως να έχουν ξεπεραστεί ποτέ τα όρια της απώλειας ανθρώπινης ζωής.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, REUTERS, BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή