ΝΑΤΟ και Πολωνία υπέρ της παραμονής αμερικανικών στρατευμάτων στη Γερμανία

ΝΑΤΟ και Πολωνία υπέρ της παραμονής αμερικανικών στρατευμάτων στη Γερμανία

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στη Γερμανία είναι «σημαντική» για την αμερικανική και την ευρωπαϊκή ασφάλεια, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, την επομένη της ανακοίνωσης του Ντόναλντ Τραμπ ότι θέλει να μειώσει σαφώς την παρουσία αυτή.

«Πιστεύουμε πως η αμερικανική παρουσία στη Γερμανία είναι σημαντική για την ασφάλεια, όχι μόνο της Γερμανίας αλλά και για την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών και ιδιαίτερα για την ασφάλεια της Ευρώπης», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, κατά την επίσκεψή του στην Πολωνία.

Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε, τη Δευτέρα, πως η παρουσία 52.000 Αμερικανών στρατιωτών στη Γερμανία, κύριο αγκυροβόλιο των αμερικανικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, αντιπροσωπεύει «ένα τεράστιο κόστος για τις Ηνωμένες Πολιτείες». Προειδοποίησε, μάλιστα, πως ο αριθμός θα μειωθεί στους 25.000.

«Η Γερμανία έχει καθυστερούμενες οφειλές, είναι χρόνια τώρα που [οι Γερμανοί] έχουν καθυστερούμενες οφειλές και οφείλουν δισεκατομμύρια δολάρια στο ΝΑΤΟ, και πρέπει να πληρώσουν. Προστατεύουμε τη Γερμανία και εκείνοι έχουν χρωστούμενα, είναι αστείο » είπε ο πρόεδρος των Η.Π.Α..

Αναφορικά με τις λεπτομέρειες για την ημερομηνία και τον ρυθμό της μείωσης αυτής, ο Χάικο Μάας σχολίασε «Ούτε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ούτε το Πεντάγωνο ήταν σε θέση να δώσουν πληροφορίες παρεμπιπτόντως» και πρόσθεσε ότι κάθε αλλαγή στην αρχιτεκτονική της ευρωπαϊκής ασφάλειας «πρέπει οπωσδήποτε να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης».

Πάντως, το θέμα αναμένεται να συζητηθεί, την Τετάρτη, στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ. «Πρόκειται για μια διμερή συμφωνία ανάμεσα στη Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά το ζήτημα είναι σημαντικό για τη Συμμαχία», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ υπεραμύνθηκε του αιτήματος για μια καλύτερη κατανομή του φορτίου των αμυντικών δαπανών, χωρίς να σχολιάσει τα όσα είχαν λεχθεί από τον Αμερικανό πρόεδρο. «Έχουμε δρόμο να διανύσουμε πριν φθάσουμε στο 2% του ΑΕΠ, το οποίο κάθε χώρα έχει δεσμευθεί να αφιερώσει στις αμυντικές δαπάνες της το 2024» τόνισε.

«Η Γερμανία χαρακτηρίστηκε πέντε φορές παραβατική», δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης εξοργισμένος από τις κατηγορίες που εξαπέλυσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Χάικο Μάας, ο Πολωνός ομόλογός του Γιάτσεκ Τσαπούτοβιτς δήλωσε, υποστηρίζοντας τη Γερμανία «Σε ό,τι μας αφορά, οι αμερικανικές δυνάμεις στη Γερμανία είναι χρήσιμες και για τη δική μας ασφάλεια. Θα θέλαμε αυτή η παρουσία στη Γερμανία να συνεχιστεί».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή