ΚΟΣΜΟΣ

Ενίσχυση της «Ειρήνης» προτείνει ο Ζ. Μπορέλ

enischysi-tis-eirinis-proteinei-o-z-mporel-2383415

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Την ανάγκη ενίσχυσης της επιχείρησης «Ειρήνη» για την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη τόνισε ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια Ζοσέπ Μπορέλ. Σε συνέντευξη Τύπου χθες μετά την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Αμυνας της Ε.Ε., ο κ. Μπορέλ είπε ότι η επιχείρηση «ήδη φέρνει αποτέλεσμα», αλλά «θα μπορούσε να κάνει περισσότερα και καλύτερα».

Οπως ανέφερε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, αυτή τη στιγμή η «Ειρήνη» διαθέτει μόλις δύο πλοία (ένα ελληνικό και ένα ιταλικό) και τρία αεροσκάφη – «χρειαζόμαστε περισσότερα». Η πρόδρομός της, η επιχείρηση «Σοφία», που είχε ως αποστολή την αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης, διέθετε πέντε πλοία, θύμισε ο κ. Μπορέλ. Οπως ανέφερε, ζήτησε από τους υπουργούς Αμυνας την παροχή όλων των μέσων και των πληροφοριών που μπορούν να διαθέσουν «ώστε να ενισχυθεί η επιχείρηση». «Θα δούμε πού θα βρισκόμαστε σε λίγες εβδομάδες», σημείωσε. «Ελπίζω να εισακουστώ».

Η «Ειρήνη», σύμφωνα με τον ύπατο εκπρόσωπο, έχει ήδη σταματήσει περισσότερα από 130 πλοία. Σχετικά με την πιθανότητα συνεργασίας με το ΝΑΤΟ, ο κ. Μπορέλ είπε ότι οι σχετικές διαβουλεύσεις βρίσκονται εν εξελίξει και ελπίζει να μπορέσουν να ολοκληρωθούν «στις επόμενες μέρες».

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα η Τουρκία αρνήθηκε έλεγχο σε φορτηγό πλοίο με σημαία Τανζανίας που εισήλθε στην περιοχή ευθύνης της «Ειρήνης», στα νότια της Κρήτης, και που πορευόταν προς τη Λιβύη. Οπως έγραψε η «Κ», η φρεγάτα του Π.Ν. «Σπέτσαι» εντόπισε το πλοίο, συνοδευόμενο από τρεις τουρκικές φρεγάτες και άρχισε να το ακολουθεί, με εντολή από το επιχειρησιακό στρατηγείο της «Ειρήνης» στη Ρώμη. Οταν η ελληνική φρεγάτα έθεσε ερωτήσεις στο πλοίο για την πορεία και το φορτίο του, έλαβε απάντηση από μία εκ των τουρκικών φρεγατών ότι το συγκεκριμένο πλοίο βρίσκεται υπό την προστασία της Τουρκίας. Η τουρκική φρεγάτα απέτρεψε ελληνικό ελικόπτερο από το να τραβήξει φωτογραφίες του φορτηγού πλοίου.   

Ο κ. Μπορέλ ρωτήθηκε για το περιστατικό και είπε ότι η τουρκική φρεγάτα ανέφερε ότι το πλοίο μετέφερε ιατρικά είδη στη Λιβύη. «Επικοινωνήσαμε με τις τουρκικές αρχές για να επιβεβαιώσουν αυτήν την πληροφορία», είπε ο κ. Μπορέλ, προσθέτοντας ότι ενημερώθηκε και ο ΟΗΕ  – χωρίς να εξηγήσει την αποτυχία να διενεργηθεί έλεγχος.