Νέα Ζηλανδία: Αναλαμβάνει ο στρατός μετά το λάθος που οδήγησε στην επανεμφάνιση κορωνοϊού

Νέα Ζηλανδία: Αναλαμβάνει ο στρατός μετά το λάθος που οδήγησε στην επανεμφάνιση κορωνοϊού

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Νέα Ζηλανδία δήλωσε την Τετάρτη ότι η διαχείριση των εγκαταστάσεων όπου παραμένουν άτομα σε καραντίνα θα περάσει πλέον στον στρατό μετά το σφάλμα που επέτρεψε σε δύο άτομα με κορωνοϊό να μετακινηθούν εντός της χώρας.

Πρόκειται για δύο γυναίκες που έφτασαν από τη Βρετανία στις 7 Ιουνίου και οι οποίες είχαν τεθεί σε υποχρεωτική καραντίνα μετά την προσγείωση, ωστόσο στη συνέχεια έλαβαν άδεια να φύγουν για να δουν συγγενή τους που βρισκόταν στο τελευταίο στάδιο της ζωής του, αν και η μία εξ αυτών είχε συμπτώματα τα οποία απέδωσε σε προϋπάρχουσα κατάσταση.

Και οι δύο τους εντέλει εντοπίστηκαν και διαγνώστηκε ότι φέρουν τον κορωνοϊό. Αλλά στο μεταξύ, είχαν διανύσει τα 650 χιλιόμετρα που χωρίζουν το Όκλαντ από το Ουέλινγκτον, για να επισκεφτούν τον συγγενή τους. 

Μετά τις εξελίξεις αυτές μπαίνει τέλος σε μια περίοδο 24 ημερών που δεν είχε καταγραφεί κανένα κρούσμα στη Νέα Ζηλανδία. 

Η πρωθυπουργός Τζασίντα Αρντερν έκανε λόγο για «απαράδεκτη αποτυχία του συστήματος» προσθέτοντας πως «δεν απαιτείται μία αλλά δύο δοκιμές σε αυτές τις εγκαταστάσεις… αυτό δεν έγινε και δεν υπάρχουν δικαιολογίες».

Χαρακτήρισε επίσης «απόλυτα παράλογο» το γεγονός ότι δεν υποβλήθηκαν σε τεστ νωρίτερα και εκτίμησε ότι οι έλεγχοι στα σύνορα πρέπει να ενισχυθούν ώστε να εξασφαλιστεί πως δεν θα ξανασυμβεί ανάλογο περιστατικό.

«Πιστεύω ότι χρειαζόμαστε την αυστηρότητα, την αξιοπιστία και την πειθαρχία που μπορεί να προσφέρει ο στρατός», είπε στους δημοσιογράφους η νεοζηλανδή πρωθυπουργός.

Οι δύο γυναίκες έχουν τεθεί ξανά σε απομόνωση και οι υγειονομικές αρχές κάνουν τεστ στα περίπου 320 πρόσωπα με τα οποία ήρθαν σε επαφή στη Νέα Ζηλανδία.

Η Νέα Ζηλανδία καταγράφει έως σήμερα 22 θανάτους εξαιτίας της COVID-19.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή