Λευκός Οίκος καλεί Βελιγράδι και Πρίστινα για διαπραγματεύσεις

Λευκός Οίκος καλεί Βελιγράδι και Πρίστινα για διαπραγματεύσεις

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο Λευκός Οίκος προσκάλεσε τους ηγέτες της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου στην Ουάσιγκτον στις 27 Ιουνίου, αναπτερώνοντας τις ελπίδες για μόνιμη ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών. Η Ε.Ε. φαίνεται ότι κατελήφθη εξαπίνης και ανησυχεί πως οι ΗΠΑ θα πείσουν τους Αλεξάνταρ Βούτσιτς και Χασίμ Θάτσι να αλλάξουν τα σύνορα των δύο χωρών στο πλαίσιο συνολικής συμφωνίας, κίνηση που θα μπορούσε να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου στην ευρύτερη περιοχή.

Την πρόσκληση προς τους ηγέτες Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας ο Ρίτσαρντ Γκρενέλ, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Γερμανία και ειδικός απεσταλμένος για το Κοσσυφοπέδιο. Προηγουμένως, ο Αμερικανός διπλωμάτης είχε λάβει τη διαβεβαίωση του Σέρβου προέδρου Βούτσιτς ότι θα διακοπεί η διπλωματική προσπάθεια, ώστε όσες χώρες έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου να την αποσύρουν, και του Κοσοβάρου προέδρου ότι θα διακόψει τη διπλωματική προσπάθεια ώστε να κερδίσει την αναγνώριση από περισσότερες χώρες. «Αν κάποια από τις δύο πλευρές δεν είναι ικανοποιημένη με τις συζητήσεις της 27ης Ιουνίου, τότε θα επιστρέψουν στο ήδη υπάρχον καθεστώς, αφότου αποχωρήσουν από την Ουάσιγκτον», προειδοποίησε ο Γκρενέλ. «Οπως έχουμε δηλώσει, πρέπει πρώτα να πετύχουμε πρόοδο στην ανάπτυξη των οικονομιών. Εκεί εστιάζουμε», προσέθεσε ο Αμερικανός διπλωμάτης.

Ο ίδιος επιμένει ότι δεν έχει αναφερθεί παρουσία του το ενδεχόμενο ανταλλαγής εδαφών μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, ενώ θεωρεί ότι αυτή η επιλογή δεν βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Πριν από λίγους μήνες, ο Γκρενέλ είχε ενθαρρύνει Σερβία και Κοσσυφοπέδιο να επιτρέψουν τη διενέργεια απευθείας πτήσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας και να αποκαταστήσουν τη σιδηροδρομική σύνδεση των δύο χωρών.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς διέψευσε χθες φήμες σύμφωνα με τις οποίες το Βελιγράδι θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου κατά τη συνάντηση στον Λευκό Οίκο, τονίζοντας ότι το ζήτημα δεν θα βρίσκεται καν στην ατζέντα των συζητήσεων. Κάλεσε όσους υποστηρίζουν κάτι τέτοιο να πάψουν να λένε «τέτοια ψέματα», προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον έχει ανακοινώσει ότι θα συζητηθεί η οικονομία «όπως έχουμε κάνει και παλαιότερα». Ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι αποδέχθηκε αμέσως την πρόσκληση του Γκρενέλ. Ο νέος πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Αβντάλα Χότι ακύρωσε τις προηγούμενες δύο εβδομάδες τα εμπόδια που είχε επιβάλει ο προκάτοχός του στο εμπόριο με τη Σερβία, κίνηση που, κατά τον πρόεδρο της Σερβίας, άνοιξε τον δρόμο για επανάληψη των

διαπραγματεύσεων.

Υστερα από χρόνια άκαρπου διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών υπό την αιγίδα της Ε.Ε., η Ουάσιγκτον κινείται πιο ενεργά σε διπλωματικό επίπεδο τους τελευταίους μήνες, έχοντας παραμερίσει τις Βρυξέλλες. Η Ε.Ε. αδυνατεί να υιοθετήσει κοινή στάση στο θέμα της αλλαγής συνόρων και χρειάστηκαν έξι μήνες μέχρι να ορίσει ειδικό απεσταλμένο. Ο Μίροσλαβ Λάγτσακ, πρώην ΥΠΕΞ της Σλοβακίας, αναμενόταν χθες στην Πρίστινα, ωστόσο η πτήση του ακυρώθηκε. Ο Βούτσιτς δήλωσε χθες ότι ο Λάγτσακ θα μεταβεί στο Βελιγράδι αμέσως μετά τις εκλογές στη Σερβία, στις 21 Ιουνίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή