Νέο Μεξικό: Eπίθεση παραστρατιωτικών σε διαδήλωση

Νέο Μεξικό: Eπίθεση παραστρατιωτικών σε διαδήλωση

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό τις ρυθμικές κραυγές «Ρίξτε το», οι διαδηλωτές στην Αλμπουκέρκη του Νέου Μεξικού έδεσαν μία αλυσίδα γύρω από τον λαιμό του μπρούντζινου αγάλματος του Ισπανού κονκισταδόρ Χουάν ντε Ονάτε και άρχισαν να το τραβούν με δύναμη προκειμένου να πέσει. Ξαφνικά ακούστηκαν τέσσερις πυροβολισμοί που έκαναν τους πάντες να «παγώσουν». Οταν στράφηκαν προς το σημείο από το οποίο ακούστηκαν οι κρότοι, είδαν μια ομάδα ανδρών με ρούχα παραλλαγής, οπλισμένων με ημιαυτόματα όπλα, να δημιουργούν κύκλο προστασίας γύρω από τον άνδρα που είχε λίγα δευτερόλεπτα νωρίτερα πυροβολήσει. Το συμβάν, με θύμα έναν άνδρα που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, προκάλεσε γενική κατακραυγή για την παρουσία και δράση της αυτόκλητης παραστρατιωτικής ομάδας και οδήγησε στη σύλληψη του Στίβεν Ρέι Μπάκα, ο οποίος και κρατείται. Η κυβερνήτης του Νέου Μεξικού, Μισέλ Λουζάν Γκρίσαμ, σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι στόχος της εμφάνισης της «Πολιτοφυλακής του Νέου Μεξικού», όπως αυτοπροσδιορίζεται η ομάδα, ήταν η τρομοκράτηση των διαδηλωτών και η επίδειξη δύναμης.  Η σελίδα των παραστρατιωτικών στο Facebook είναι αποκαλυπτική των στόχων της, καθώς καλεί τους πολίτες να οπλιστούν, να εκπαιδευτούν στρατιωτικά, να μάθουν να στήνουν ενέδρες και άλλα. Σε δηλώσεις τους στον τοπικό Τύπο μέλη της ομάδας επεσήμαναν ότι στόχος τους είναι η προστασία των επιχειρηματιών από τον βανδαλισμό και τη λαφυραγώγηση κατά τις διαδηλώσεις, προσθέτοντας ότι ενεργούν με την καθοδήγηση της αστυνομίας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ένοπλες παραστρατιωτικές ομάδες εμφανίζονται στις ειρηνικές διαδηλώσεις των τελευταίων εβδομάδων στο Νέο Μεξικό. Πολίτες και πολιτικές προσωπικότητες, μάλιστα, συνέκριναν τη βίαιη καταστολή των ειρηνικών διαδηλώσεων του «Black Lives Μatter» με την υπερβολική ανοχή της αστυνομίας έναντι ενόπλων, κατά τις διαδηλώσεις εναντίον των περιοριστικών μέτρων για την COVID-19, τον Απρίλιο και Μάιο.

Τέλος, χθες το βράδυ, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε διάταγμα με το οποίο ενθαρρύνεται η περιορισμένη μεταρρύθμιση των αστυνομικών δυνάμεων, ενώ απαγορεύεται η χρήση των αμφιλεγόμενων «κεφαλοκλειδωμάτων», εκτός «αν η ζωή ενός αστυνομικού κινδυνεύει». Οπως επισημαίνουν, ωστόσο, αναλυτές το νέο διάταγμα δεν πρόκειται να επηρεάσει άμεσα την αστυνομία, ενώ, προφανώς, είναι πολύ κατώτερο των προσδοκιών των Αμερικανών. Εντονη ήταν και η αντίδραση των Δημοκρατικών στo «υπερβολικά ήπιο» διάταγμα. Ο Τσακ Σούμερ,  επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, ζήτησε την υιοθέτηση πιο «θαρραλέων» μέτρων, ενώ η Νάνσι Πελόσι πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, επισήμανε ότι το διάταγμα «δεν περιλαμβάνει ό,τι απαιτείται για να καταπολεμηθεί η επιδημία φυλετικής ανισότητας και αστυνομικής βίας που δολοφονεί χιλιάδες Αφροαμερικανούς κάθε χρόνο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή