Γαλλογερμανικό σχέδιο για την ευρωάμυνα

Γαλλογερμανικό σχέδιο για την ευρωάμυνα

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο προσκήνιο επανέρχεται η ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής ταυτότητας, καθώς Γερμανία και Γαλλία εμφανίζονται αποφασισμένες να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους για μια περισσότερο ενοποιημένη Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα, στη μετά την πανδημία εποχή.

Ρεπορτάζ του πρακτορείου Bloomberg αναφέρει ότι οι δύο ισχυρότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν καταθέσει κοινή πρόταση ενόψει της αυριανής συνεδρίασης των υπουργών Αμυνας, η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης. Το γαλλογερμανικό σχέδιο προβλέπει «ενίσχυση της δυνατότητας της Ε.Ε. να παρέχει συλλογική ασφάλεια» και έχει την υποστήριξη της Ιταλίας, της Ισπανίας και άλλων χωρών-μελών. Σε πρώτη φάση, θα ζητηθεί από τις υπηρεσίες Πληροφοριών της Ενωσης να εκπονήσουν μέχρι το τέλος του 2020 μελέτη στην οποία θα ιεραρχούν τις σημαντικότερες απειλές ασφαλείας. Στη συνέχεια, η Σύνοδος Κορυφής των «27» θα κληθεί να ενισχύσει τις κοινοτικές δομές στα πεδία των ειρηνευτικών αποστολών, της κυβερνοασφάλειας και του Διαστήματος.

Ηδη από το 2018, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ έχει υιοθετήσει την έκκληση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για έναν «πραγματικό ευρωπαϊκό στρατό». Η έξοδος της πάντα επιφυλακτικής Βρετανίας από την Ε.Ε. και η ένταση των τριβών με τις ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ επιταχύνουν, κατά τα φαινόμενα, τις διεργασίες για την αμυντική χειραφέτηση της Ευρώπης, αν και ο δρόμος προβλέπεται μακρύς.

Στο μεταξύ, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ότι θα μειώσει τον αριθμό των Αμερικανών στρατιωτών που βρίσκονται στη Γερμανία από 34.500 σε 25.000, κατηγορώντας το Βερολίνο ότι δεν συμμορφώνεται με τις συλλογικές αποφάσεις για αύξηση της χρηματοδότησης της Ατλαντικής Συμμαχίας. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, δήλωσε ότι η χώρα του δεν έχει λάβει αναλυτική ενημέρωση από τις ΗΠΑ για το θέμα, προσθέτοντας ότι τα αμερικανικά στρατεύματα που βρίσκονται στη Γερμανία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην άμυνα και των δύο χωρών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή