Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις Γάλλων αστυνομικών παρά την ανακοίνωση ότι διατηρείται το κεφαλοκλείδωμα

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις Γάλλων αστυνομικών παρά την ανακοίνωση ότι διατηρείται το κεφαλοκλείδωμα

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκατοντάδες αστυνομικοί συγκεντρώθηκαν ξανά, την Τρίτη, σε πολλές πόλεις της Γαλλίας, καθώς διαμαρτύρονται πως δέχονται άδικες κατηγορίες για ρατσισμό, έπειτα από τη διεθνή κατακραυγή που προκάλεσε ο θάνατος του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη των ΗΠΑ, όταν ένας λευκός αστυνομικός του έκανε κεφαλοκλείδωμα επί σχεδόν 9 λεπτά.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ δήλωσε, προ ημερών, ότι θα απαγορευθεί το κεφαλοκλείδωμα. Αυτή η ανακοίνωσή του προκάλεσε την οργή των αστυνομικών και μια σειρά διαδηλώσεων που ξεκίνησαν το Σάββατο και συνεχίζονται.

Τη Δευτέρα, ωστόσο, ο επικεφαλής της εθνικής αστυνομίας της Γαλλίας Φρεντερίκ Βο, γνωστοποίησε ότι η συγκεκριμένη τεχνική σύλληψης «θα συνεχίσει να εφαρμόζεται» μέχρι να οριστεί μία νέα.

Ωστόσο, η διευκρίνιση δεν ήταν αρκετή για να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους οι Γάλλοι αστυνομικοί. Μάλιστα, οι ίδιοι δηλώνουν ότι κατηγορούνται αδίκως για ρατσισμό και άσκηση υπερβολικής βίας.

Μετά την Αψίδα του Θριάμβου το Σάββατο, το Τροκαντερό την Κυριακή και την επιχειρηματική συνοικία του Παρισιού Λα Ντεφένς τη Δευτέρα, περίπου 200 αστυνομικοί συγκεντρώθηκαν την Τρίτη, μπροστά από το Σταντ ντε Φρανς στη συνοικία Σεν Ντενίς. Δεκάδες περιπολικά ήταν σταθμευμένα στην περιοχή με αναμμένους τους φάρους.

«Μετά το Παρίσι και τη Λα Ντεφένς, σήμερα το βράδυ βρισκόμαστε στο Σταντ ντε Φρανς για να δείξουμε ότι έχουμε καρδιά και ότι αγαπάμε τη χώρα μας. Θα συνεχίσουμε όσο καιρό ο πρόεδρος (Εμ. Μακρόν) δεν ακούει τις εκκλήσεις μας να μας συναντήσει» διεμήνυσε ο Στεφάν Φινάνς, μέλος του συνδικάτου Alliance.

Στο Μπομπινί, προάστιο του Παρισιού, περίπου 100 αστυνομικοί τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο της χώρας τους, άναψαν τους φάρους και τις σειρήνες των περιπολικών και στη συνέχεια τήρησαν ενός λεπτού σιγή, μπροστά από το δικαστικό μέγαρο για τους συναδέλφους τους που τραυματίστηκαν και σκοτώθηκαν εν ώρα υπηρεσίας.

«Οι κατηγορίες περί ρατσισμού μας προσβάλουν. Η αστυνομία εδώ είναι μαύρη-λευκή-μπλε, είναι πολύχρωμη», τόνισε ο Φινάνς.

Να σημειωθεί ότι διαδηλώσεις αστυνομικών πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες γαλλικές πόλεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή