ΗΠΑ: Παραίτηση αξιωματούχου που είχε αντιταχθεί στο πάγωμα στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία

ΗΠΑ: Παραίτηση αξιωματούχου που είχε αντιταχθεί στο πάγωμα στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ελέγκτρια του Πενταγώνου Ελέιν Μακάσκερ υπέβαλε την παραίτησή της,  ανακοίνωσε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ.

Ο Μαρκ Έσπερ διευκρίνησε πως η Μακάσκερ υπέβαλε την παραίτησή της από τη θέση της βοηθού υφυπουργού Άμυνας (ελέγκτριας), με ισχύ από την 26η Ιουνίου. Παράλληλα, την ευχαρίστησε για τις υπηρεσίες της και τη συμβολή της στις διαδικασίες κατάρτισης του προϋπολογισμού του Πενταγώνου και στον έλεγχο των δαπανών του.

Η Ελέιν Μακάσκερ φέρεται να είχε αντισταθεί στην επανειλημμένη αναβολή της παράδοσης της υπεσχημένης στρατιωτικής βοήθειας από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε προτείνει τον περασμένο Μάρτιο η Μακάσκερ να προαχθεί στη θέση υφυπουργού Άμυνας (παραμένοντας ελέγκτρια), αλλά στη συνέχεια απέσυρε την πρόταση, όταν ο Λευκός Οίκος εκκαθάρισε πολλούς από τους αξιωματούχους που κατέθεσαν στο πλαίσιο της έρευνας που οδήγησε στην παραπομπή του σε δίκη στη Γερουσία — την ελέγχουν οι Ρεπουμπλικάνοι — όπου απαλλάχθηκε από όλες τις κατηγορίες.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τραμπ παραπέμφθηκε σε δίκη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων — την ελέγχουν οι Δημοκρατικοί — τον Δεκέμβριο. Οι Δημοκρατικοί έριζαν πως ο Τραμπ ανέβαλε την παράδοση στρατιωτικής βοήθειας, αξίας 391 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία και τη συνάντηση με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για να αναγκάσει το Κίεβο να αναμιχθεί στις προεδρικές εκλογές Νοεμβρίου, ρίχνοντας λάσπη στον υποψήφιό τους για την προεδρία Τζο Μπάιντεν. Ο Τραμπ αθωώθηκε από τη Γερουσία τον Φεβρουάριο.

Να σημειωθεί ότι ο γερουσιαστής Τζακ Ριντ, κορυφαίος Δημοκρατικός στην επιτροπή για τις υποθέσεις των Ενόπλων Δυνάμεων, αποκάλυψε τον Μάρτιο ότι καταθέσεις μαρτύρων και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μεταξύ της Μακάσκερ και στελεχών του Γραφείου Διαχείρισης και Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου έδειξαν ότι είχε εγείρει ανησυχίες για την απόφαση του Τραμπ να καθυστερήσει επανειλημμένα τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία και ήθελε «να εξασφαλίσει πως η κυβέρνηση τηρούσε τον νόμο».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή