Κορωνοϊός: Ανησυχητική αύξηση νέων κρουσμάτων

Κορωνοϊός: Ανησυχητική αύξηση νέων κρουσμάτων

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρεκόρ νέων κρουσμάτων COVID-19 καταγράφτηκε την Τρίτη στις αμερικανικές πολιτείες της Φλόριντα, του Τέξας και της Αριζόνας, αναγκάζοντας τον δρα Αντονι Φάουτσι, διευθυντή του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Μεταδοτικών Ασθενειών, να απευθύνει έκκληση για αύξηση των διαγνωστικών ελέγχων και εντοπισμό των πιθανών φορέων, ώστε να αποτραπεί μια «πραγματική αύξηση». Συνολικά, 21 αμερικανικές πολιτείες εμφάνισαν ανοδική τάση κρουσμάτων τις δύο περασμένες εβδομάδες, ενώ σε δέκα η αύξηση είναι μεγαλύτερη του 50%.

Στη Φλόριντα, τα νέα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 2.783, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχαν καταγραφεί τρία ακόμη ρεκόρ, στο Τέξας, με 2.622 νέα κρούσματα, και στην Αριζόνα, με 2.392. Και στις τρεις αυτές πολιτείες έχει αυξηθεί το τελευταίο διάστημα ο αριθμός των διαγνωστικών ελέγχων που διενεργούνται, ενώ παράλληλα έχουν αρθεί σε σημαντικό βαθμό πολλά από τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας, ώστε να ενισχυθεί η οικονομική δραστηριότητα. Ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον ντε Σάντις, απέδωσε την Τρίτη την αύξηση των κρουσμάτων στον μεγαλύτερο αριθμό διαγνωστικών ελέγχων, προσθέτοντας ότι περισσότεροι από αυτούς διενεργούνται πλέον σε μέρη όπου υπάρχει αυξημένος κίνδυνος. Ωστόσο, πολλοί επιδημιολόγοι επισημαίνουν ότι η αύξηση των νέων κρουσμάτων σε συνδυασμό με την άνοδο του ποσοστού των θετικών τεστ και των ανθρώπων που νοσηλεύονται υποδηλώνουν αύξηση του ρυθμού μετάδοσης της ασθένειας στις τρεις αυτές πολιτείες.

Η παρέμβαση του Φάουτσι, ηγετικού μέλους της ομάδας δράσης του Λευκού Οίκου για την αντιμετώπιση της πανδημίας, σημειώθηκε αφότου ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, είχε υποβαθμίσει το ενδεχόμενο εμφάνισης δεύτερου κύματος πανδημίας. Μιλώντας στους Financial Times, ο Φάουτσι είπε ότι είναι εφικτή η αποτροπή περαιτέρω αύξησης των κρουσμάτων στις πολιτείες όπου καταγράφεται άνοδος, εφόσον γίνει πρόσληψη του απαιτούμενου αριθμού ανθρώπων, ώστε να ταυτοποιούνται οι φορείς, να απομονώνονται και να εντοπίζονται εκείνοι με τους οποίους είχαν έρθει σε επαφή. «Το μόνο που χρειάζεται κανείς είναι να δει τα δεδομένα για να διαπιστώσει ότι δεν έχει τελειώσει επ’ ουδενί η πανδημία. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους», είπε ο Φάουτσι, τονίζοντας ότι «το κρίσιμο ζήτημα είναι πώς θα χειριστούμε και θα ανταποκριθούμε στην αύξηση των κρουσμάτων». Σύμφωνα με ανάλυση στοιχείων του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς από το CNN, σε 10 από τις 21 πολιτείες όπου καταγράφεται αύξηση κρουσμάτων, περιλαμβανομένων των Φλόριντα, Οκλαχόμα και Χαβάη, αυτή είναι μεγαλύτερη από 50%. Σε άλλες 21 πολιτείες καταγράφεται μείωση των κρουσμάτων και σε οκτώ ο αριθμός τους παραμένει σταθερός.

Παρά την ανησυχητική κατάσταση που επικρατεί στην Οκλαχόμα, ο Ντόναλντ Τραμπ θα πραγματοποιήσει το Σάββατο, στην πόλη Τάλσα, την πρώτη προεκλογική του συγκέντρωση εδώ και τρεις μήνες, και μάλιστα σε κλειστό στάδιο, χωρητικότητας 19.200 θέσεων. Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς είπε χθες ότι αναζητείται συμπληρωματικός χώρος, πιθανότατα υπαίθριος, ώστε να χωρέσουν όλοι οι ψηφοφόροι του προέδρου. Επιδημιολόγοι προειδοποιούν, ωστόσο, ότι σε κλειστούς χώρους, όπου συγκεντρώνονται πολλοί άνθρωποι, είναι πιθανότατη μια μαζική μετάδοση του κορωνοϊού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή