Στη Γερμανία το δεξί χέρι του Εσκομπάρ

Στη Γερμανία το δεξί χέρι του Εσκομπάρ

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Στη Γερμανία έφθασε την Τρίτη ο Κάρλος Λέντερ, ένας από τους πλέον διαβόητους «βαρώνους» της κοκαΐνης τη δεκαετία του 1980 και συνιδρυτής του καρτέλ του Μεντεγίν, στο πλευρό του Πάμπλο Εσκομπάρ. Ο Λέντερ παρέμεινε για περισσότερο από 30 χρόνια σε φυλακές των ΗΠΑ, μετά την έκδοσή του στη χώρα από την Κολομβία και την καταδίκη του σε ισόβια κάθειρξη από αμερικανικό δικαστήριο.

Ο 70χρονος, ο οποίος διαθέτει διπλή υπηκοότητα, κολομβιανή και γερμανική, συνοδευόταν από Αμερικανούς ομοσπονδιακούς πράκτορες στο αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης, οι οποίοι τον παρέδωσαν στις γερμανικές αρχές, στη Φρανκφούρτη. Τα έξοδα διαβίωσης του Λέντερ, ο οποίος υπήρξε δηλωμένος θαυμαστής του Αδόλφου Χίτλερ και εμφάνιζε με υπερηφάνεια τατουάζ του αγκυλωτού σταυρού στο στήθος του, θα αναλάβει γερμανική φιλανθρωπική οργάνωση σε οίκο ευγηρίας του Βερολίνου.

Το 1987, ο Λέντερ συνελήφθη από τις κολομβιανές αρχές, για να εκδοθεί στις ΗΠΑ και να αντιμετωπίσει την αμερικανική δικαιοσύνη. Παρά την καταδίκη του σε κάθειρξη 130 ετών από ομοσπονδιακό δικαστήριο, η συνεργασία του με το Πεντάγωνο στον σχεδιασμό της στρατιωτικής εισβολής των ΗΠΑ στον Παναμά το 1992, με στόχο την ανατροπή του στρατηγού Μανουέλ Νοριέγκα, οδήγησε στη μείωση της ποινής και στην αποφυλάκισή του. Ο Λέντερ ζούσε έκτοτε στη Φλόριντα, σε πρόγραμμα προστασίας.

Ο δικηγόρος του, Οσκαρ Αρογιάβε, είπε ότι ο πελάτης του δεν επιθυμεί να επιστρέψει στην Κολομβία. Οι κολομβιανές αρχές ζητούν εδώ και χρόνια την έκδοση του Λέντερ, για να δικαστεί για εγκλήματα που διέπραξε εκεί. Ο πατέρας του ήταν Γερμανός μετανάστης στην Κολομβία και για τον λόγο αυτόν οι γερμανικές αρχές τού χορήγησαν προσωρινό διαβατήριο για να ταξιδέψει στο Βερολίνο. Ο παλαίμαχος διακινητής ναρκωτικών, που σύμφωνα με την κόρη του πάσχει από καρκίνο, δεν έχει επισκεφθεί ποτέ τη Γερμανία ούτε έχει συγγενείς εκεί.

Ο Λέντερ υπήρξε δεξί χέρι του Εσκομπάρ από τα τέλη της δεκαετίας του 1970, όταν το καρτέλ της Μεντεγίν δημιούργησε τα πρώτα προηγμένα δίκτυα διακίνησης κοκαΐνης από Λατινική Αμερική προς ΗΠΑ. Ο Λέντερ αγόρασε ιδιωτικό νησί στις Μπαχάμες, με διάδρομο προσγείωσης, αποκτώντας στόλο μικρών αεροσκαφών τα οποία μετέφεραν μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης σε καθημερινή βάση προς το Μαϊάμι της Φλόριντα. Ηταν γνωστός για την ωμότητά του απέναντι στους αντιπάλους τού καρτέλ, αλλά και για τη γενναιοδωρία του προς αξιωματούχους της αστυνομίας και της πολιτικής σκηνής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή