Ομολόγησε την ευθύνη της η PG&E για τον θάνατο 84 ανθρώπων από πυρκαγιά

Ομολόγησε την ευθύνη της η PG&E για τον θάνατο 84 ανθρώπων από πυρκαγιά

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ. Την ενοχή της, για τον θάνατο 84 ανθρώπων από πυρκαγιά που η ίδια προκάλεσε, ομολόγησε χθες ενώπιον της Δικαιοσύνης η εταιρεία ενέργειας Pacific Gas & Electric (PG&E) της Καλιφόρνιας, κατά τη διάρκεια δίκης στην κομητεία Μπιουτ. Στην ομολογία του, ο απερχόμενος διευθύνων σύμβουλός της Μπιλ Τζόνσον υπογράμμισε την απόφαση της εταιρείας να μην προτάξει ποτέ πια το κέρδος πάνω από την ασφάλεια των πολιτών.

Ο διευθύνων σύμβουλος της PG&E ομολόγησε την ενοχή του για 84 ανθρωποκτονίες από αμέλεια, που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια των καταστροφικών πυρκαγιών του Νοεμβρίου 2018 στην Καλιφόρνια. Η φωτιά είχε προκληθεί από βραχυκύκλωμα σε μετασχηματιστές του παλαιωμένου και ελλιπώς συντηρημένου δικτύου παροχής ρεύματος της εταιρείας και είχε καταστρέψει ολοσχερώς την κωμόπολη Παραντάις, ενώ η PG&E κήρυξε πτώχευση στις αρχές του 2019.

Εκτός από το βαρύτατο τίμημα σε ανθρώπινες ζωές, η εταιρεία ομολόγησε επίσης την ενοχή της για κακουργηματική αμέλεια ως προς την πρόκληση της πυρκαγιάς. Κατά τη διάρκεια της δίκης, ο δικαστής Μάικλ Ντιμς ανέγνωσε τα ονόματα των θυμάτων. «Δεν υπάρχουν λόγια που θα μου επέτρεπαν να περιορίσω τον πόνο των συγγενών των θυμάτων ή να επαναφέρω τις περιουσίες τους. Ελπίζω η σημερινή δίκη να προσφέρει έστω και λίγη ανακούφιση. Η PG&E ανέλαβε πλήρως την ευθύνη για την αναίτια αυτή καταστροφή και ελπίζω ότι οι πρωτοβουλίες μας θα εξασφαλίσουν ότι κάτι τέτοιο δεν θα επαναληφθεί», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

Ο Τζόνσον προσελήφθη από την PG&E έξι μήνες μετά την πυρκαγιά και σχεδιάζει να παραιτηθεί από τη θέση του στα τέλη Ιουνίου, αφού η PG&E εξασφαλίσει την έγκριση της αμερικανικής Δικαιοσύνης για συνέχιση της λειτουργίας της, μετά τη δεύτερη αίτηση πτώχευσής της κατά τα τελευταία 16 χρόνια. Το νέο διοικητικό συμβούλιο ανακοίνωσε ότι θα επιλέξει τον διάδοχο του Τζόνσον, σε συνεννόηση με τις αρχές της πολιτείας.

Ανήθικες πρακτικές

Η δίκη είχε στόχο τη δημόσια παραδοχή από μέρους της PG&E των παλαιότερων, ανήθικων πρακτικών της να δίνει έμφαση στην κερδοφορία, αυξάνοντας διαρκώς το μέρισμα των μετόχων της και ταυτόχρονα να αδιαφορεί για την αναβάθμιση και συντήρηση των παλαιωμένων υποδομών. Μεγάλο ποσοστό των θυμάτων ήταν ηλικιωμένοι και ανάπηροι που προσπάθησαν ανεπιτυχώς να ξεφύγουν από τη φωτιά. Ο 49χρονος ανάπηρος Ντένις Κλαρκ εντοπίστηκε στη θέση του συνοδηγού του αυτοκινήτου της 72χρονης μητέρας του, η οποία επίσης απανθρακώθηκε, καθώς επιχειρούσε να απομακρυνθεί από την πυρκαγιά. Η σορός της 75χρονης Σάρα Μάγκνουσον βρέθηκε μέσα στην μπανιέρα του σπιτιού της, τυλιγμένη με βρεγμένη κουβέρτα, σε μια απελπισμένη προσπάθεια να επιζήσει.

«Αυτοί οι 84 άνθρωποι δεν θα είχαν πεθάνει αν η PG&E είχε κάνει τη δουλειά της, ως ώφειλε», τόνισε κατά την αγόρευσή του ο εισαγγελέας. Η εταιρεία καταδικάστηκε, επίσης, να καταβάλει πρόστιμο 3,5 εκατ. δολαρίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή