ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ απείλησε ξανά να κόψει κάθε δεσμό με την Κίνα

ΗΠΑ: Ο Τραμπ απείλησε ξανά να κόψει κάθε δεσμό με την Κίνα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε χθες Πέμπτη την απειλή του να διακόψει τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα, μία ημέρα αφού ο Αμερικανός αντιπρόσωπος για το διεθνές εμπόριο Ρόμπερτ Λάιτχάιζερ δήλωσε στο Κογκρέσο ότι δεν θεωρεί πως κάτι τέτοιο αποτελεί βιώσιμη λύση.

«Δεν έφταιγε ο πρεσβευτής Λάιτχάιζερ (χθες στην επιτροπή) επειδή ίσως δεν ήμουν εντελώς ξεκάθαρος, όμως οι ΗΠΑ σίγουρα διατηρούν μια επιλογή, υπό διάφορους όρους, μιας πλήρους διακοπής των σχέσεών τους με την Κίνα», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.

Ο Λάιτχάιζερ, αρχιτέκτονας της οικονομικής συμφωνίας που υπέγραψαν οι δύο χώρες τον Ιανουάριο, εμφανίστηκε ενώπιον του Κογκρέσου θετικός και αισιόδοξος, επαναλαμβάνοντας ότι οι κινεζικές αρχές θα τηρήσουν όλες τις δεσμεύσεις τους για τη μαζική αγορά αμερικανικών γεωργικών προϊόντων.

Μάλιστα έδωσε και κάποια παραδείγματα πρόσφατων αγορών, κυρίως βαμβακιού, αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Η πλήρης διακοπή των διμερών σχέσεων «αποτελούσε πολιτική επιλογή πριν από μερικά χρόνια, όμως δεν πιστεύω ότι πρόκειται για μια πολιτική ή μια λογική πολιτική επιλογή σε αυτό το στάδιο», τόνισε ο ίδιος.

Ο Τραμπ είχε απειλήσει στα μέσα Μαΐου να διακόψει τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα και τότε είχε προσθέσει ότι δεν επιθυμεί να συνομιλήσει με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος εκτιμά ότι ο μεγάλος απολογισμός των θανάτων λόγω της πανδημίας COVID-19 – σχεδόν 450.800 θάνατοι σε όλο τον κόσμο – θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί, αν η Κίνα είχε ενεργήσει πιο υπεύθυνα όταν πρωτοεμφανίστηκε ο ιός στην πόλη Γουχάν στο τέλος του 2019.

Η οικονομία στο επίκεντρο

Πριν από την εξάπλωση της πανδημίας COVID-19 οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου είχαν κάνει ανακωχή στον οικονομικό τους πόλεμο, στο πλαίσιο του οποίου είχαν επιβάλει η μία στην άλλη τιμωρητικούς δασμούς στις εισαγωγές πολλών προϊόντων.

Οι εντάσεις είχαν δημιουργήσει πρόβλημα στην κινεζική οικονομία και είχαν επιφέρει σφοδρό πλήγμα στους Αμερικάνους παραγωγούς.

Η υπογραφή μιας εμπορικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών θα βοηθούσε τις οικονομίες τους.

Όμως η πανδημία του κορωνοϊού έπληξε σφοδρά την αμερικανική οικονομία καθώς λόγω του lockdown ανεστάλησαν σχεδόν όλες οι οικονομικές δραστηριότητες. Σχεδόν 46 εκατομμύρια Αμερικανοί βρέθηκαν άνεργοι από τα μέσα Μαρτίου, την ώρα που το ποσοστό ανεργίας στη χώρα είχε φτάσει πριν από την πανδημία στο χαμηλότερο σημείο του εδώ και 50 χρόνια.

Ο Τραμπ, που είναι υποψήφιος για την επανεκλογή του τον Νοέμβριο, έχει αναγάγει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας στα βασικά του ατού.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επέλεξε αυτή τη χρονική στιγμή να σκληρύνει τον τόνο του απέναντι στην Κίνα, αφού δημοσιεύθηκαν αποσπάσματα από το βιβλίο του πρώην συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, του Τζον Μπόλτον, στα οποία αναφέρει ότι ο Τραμπ ζήτησε τη βοήθεια του Πεκίνου για να επανεκλέγει.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP, Reuters