Ο Μακρόν τίμησε τον Ντε Γκωλ στο Λονδίνο

Ο Μακρόν τίμησε τον Ντε Γκωλ στο Λονδίνο

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Λονδίνο επισκέφθηκε χθες ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ώστε να συμμετάσχει στην εκδήλωση για την ογδοηκοστή επέτειο της ιστορικής «έκκλησης» του στρατηγού Ντε Γκωλ, στις 18 Ιουνίου 1940, από το ραδιόφωνο του BBC, προς τους Γάλλους, να αντισταθούν στους Γερμανούς κατακτητές. Παράλληλα, κατά τη συνάντηση του Μακρόν με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον συζητήθηκε το Brexit και κατά πόσον θα μπορούσε να αρθεί η καραντίνα διάρκειας 14 ημερών που έχει επιβάλει το Λονδίνο στους ταξιδιώτες από το εξωτερικό. Η επίσκεψη Μακρόν στο Λονδίνο είναι η πρώτη που πραγματοποιεί ο Γάλλος πρόεδρος στο εξωτερικό μετά την επιβολή των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας. Στις 18 Ιουνίου 1940 η Γαλλία ήταν πια γονατισμένη.

Τα γερμανικά στρατεύματα είχαν εισέλθει στο Παρίσι τέσσερις ημέρες νωρίτερα και η γαλλική κυβέρνηση ετοιμαζόταν να υπογράψει εκεχειρία, που επιβεβαίωνε τυπικά την παράδοση της χώρας. Στο μήνυμα του Ντε Γκωλ, που μεταδόθηκε από τη γαλλική υπηρεσία του BBC (και δεν είχε ηχογραφηθεί), ο μετέπειτα ηγέτης της γαλλικής αντίστασης καλούσε τους Γάλλους στρατιώτες που βρίσκονταν στη Βρετανία να έρθουν σε επαφή μαζί του. «Ο,τι και αν συμβεί, η φλόγα της γαλλικής αντίστασης δεν πρέπει να σβήσει και δεν θα σβήσει», είχε πει ο Ντε Γκωλ, ενώ παρόμοιο μήνυμα, που μεταδόθηκε τέσσερις ημέρες μετά,  είχε συντελέσει στο να αναγνωριστεί ο Ντε Γκωλ ως ο εξόριστος ηγέτης της Γαλλίας.

Πριν από τη χθεσινή τελετή, ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε πως ο Ντε Γκωλ είχε πάει πριν από 80 χρόνια στη Βρετανία, γνωρίζοντας ότι απειλούνται οι κοινές αξίες των δύο κρατών, «της ελευθερίας, της ανεκτικότητας και της δημοκρατίας». Η Γαλλική Δημοκρατία τίμησε χθες το Λονδίνο με το ανώτατο παράσημο της χώρας για τον ρόλο που διαδραμάτισε στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ η Βρετανία τίμησε τέσσερις Γάλλους αντιστασιακούς τους οποίους ο Τζόνσον αποκάλεσε ήρωες.

Την ίδια στιγμή, στον απόηχο των αντιρατσιστικών διαδηλώσεων, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης συμφώνησε  στην αφαίρεση του αγάλματος του Βρετανού αποικιοκράτη, ρατσιστή και ιμπεριαλιστή Σέσιλ Ρόουντς. Χθες, εξάλλου, ο  βρετανικός ασφαλιστικός κολοσσός Lloyds και η εταιρεία εστίασης και ξενοδοχείων Green King, ζήτησαν συγγνώμη για τον ρόλο που είχαν διαδραματίσει στο εμπόριο σκλάβων τον 19ο αιώνα και ανακοίνωσαν ότι θα κάνουν σημαντικές δωρεές σε οργανώσεις που αγωνίζονται για τη φυλετική ισότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή