Ρωσογερμανικός πόλεμος για τον Γεωργιανό πρώην οπλαρχηγό

Ρωσογερμανικός πόλεμος για τον Γεωργιανό πρώην οπλαρχηγό

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Δολοφονία κατ’ εντολήν της ρωσικής κυβέρνησης θεωρεί η εισαγγελία του Βερολίνου ότι ήταν ο θάνατος του 40χρονου Γεωργιανού, πρώην οπλαρχηγού, Ζελιμχάν Χανγκοσβίλι, σε πάρκο του Βερολίνου. Η υπόθεση έχει προξενήσει εντάσεις στις σχέσεις του Βερολίνου με τη Μόσχα. Ο Ρώσος ύποπτος, Βαντίμ Κρασίκοφ, συνελήφθη στο πάρκο Kleiner Tiergarten του Βερολίνου τον Αύγουστο, λίγο αφότου ο Χανγκοσβίλι είχε πέσει νεκρός από σφαίρες. Σύμφωνα με έγγραφα της δικογραφίας που διέρρευσαν στο περιοδικό Spiegel, ο γενικός εισαγγελέας Πέτερ Φρανκ αναφέρει ότι ο δράστης «έλαβε εντολή από όργανα της κεντρικής κυβέρνησης της ρωσικής ομοσπονδίας να εξολοθρεύσει το θύμα».

«Η γερμανική κυβέρνηση επιφυλάσσεται να λάβει μέτρα στην υπόθεση αυτή», δήλωσε χθες ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας. Οταν η εισαγγελία είχε αναλάβει την υπόθεση της δολοφονίας, η γερμανική κυβέρνηση απέλασε δύο Ρώσους διπλωμάτες, επικαλούμενη ελλιπή συνεργασία της Ρωσίας στις έρευνες, ενώ χθες ο Μάας κάλεσε στο υπουργείο Εξωτερικών τον Ρώσο πρέσβη.

Ο Χανγκοσβίλι, Γεωργιανός που είχε διατελέσει επικεφαλής ομάδας Τσετσένων ανταρτών, δέχθηκε δύο σφαίρες στο κεφάλι και στην πλάτη από άνδρα που τον πλησίασε, μέρα μεσημέρι, στο πάρκο με το ποδήλατό του. Περαστικοί τον είδαν να κρύβεται εν συνεχεία πίσω από θάμνο και στο τέλος να ρίχνει το ποδήλατο, μια περούκα και μια σακούλα στον ποταμό Σπρέε. Σύμφωνα με το Spiegel, η ταυτότητα που αρχικά έδωσε ο Κρασίκοφ στους αστυνομικούς («Βαντίμ Σοκόλοφ») είχε πλαστογραφηθεί με τη βοήθεια ρωσικών υπηρεσιών. Τον Αύγουστο, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν είχε δηλώσει άγνοια για το τι συνέβη στον Χανγκοσβίλι. «Ενας αιμοσταγής άνθρωπος, που κατεζητείτο στη Ρωσία, δολοφονήθηκε. Εκινείτο στον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος και εκεί μπορούν να συμβούν τα πάντα», είχε πει. Μετά τη συμμετοχή του στον πόλεμο της Τσετσενίας, ο Χανγκοσβίλι είχε πολεμήσει εναντίον της Ρωσίας στην Ουκρανία και στη Γεωργία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή