Βιβλίο Μπόλτον: Περιστατικά παρέμβασης Τραμπ στο έργο της Δικαιοσύνης

Βιβλίο Μπόλτον: Περιστατικά παρέμβασης Τραμπ στο έργο της Δικαιοσύνης

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιβεβλημένη θεωρεί την καθαίρεση του προέδρου Τραμπ ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζον Μπόλτον, απαριθμώντας στο νέο αποκαλυπτικό βιβλίο του άγνωστα μέχρι σήμερα περιστατικά –πέρα από την «ουκρανική υπόθεση»–, στα οποία ο Τραμπ προσπάθησε να εκμεταλλευθεί εμπορικές συνομιλίες ή δικαστικές υποθέσεις για να προωθήσει τα πολιτικά του συμφέροντα. Ο Μπόλτον αποκαλύπτει πολλές περιπτώσεις, στις οποίες ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την πρόθεσή του να αναστείλει ποινικές έρευνες «ως προσωπικές χάρες σε αγαπημένους του δικτάτορες», μνημονεύοντας έρευνες εις βάρος μεγάλων κινεζικών και τουρκικών επιχειρήσεων. «Η παρακώλυση δικαιοσύνης ήταν τρόπος ζωής», γράφει ο Μπόλτον, αποκαλύπτοντας ότι μοιράστηκε τις ανησυχίες του με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Ουίλιαμ Μπαρ, χωρίς να λάβει απάντηση.

Ο Μπόλτον αφηγείται πώς ο Τραμπ συνέδεσε τις συνομιλίες με την Κίνα για τους εμπορικούς δασμούς με τις προσωπικές του πολιτικές φιλοδοξίες, ζητώντας από τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να αγοράσει αμερικανικά αγροτικά προϊόντα, έτσι ώστε να ενισχύσει τις πιθανότητες εκλογής του σε αγροτικές πολιτείες των ΗΠΑ τον Νοέμβριο του 2020. «Ο Τραμπ εκλιπαρούσε τον Σι να εξασφαλίσει τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές, υπογραμμίζοντας τη σημασία των αγροτών και την προεκλογική αξία της αύξησης κινεζικών εισαγωγών αμερικανικής σόγιας και σιταριού», γράφει ο Μπόλτον.

Το βιβλίο, με τίτλο «Το δωμάτιο όπου όλα συνέβησαν», που πρόκειται να κυκλοφορήσει την ερχόμενη Τρίτη, έχει ήδη δώσει αφορμή για έντονη πολιτική και δικαστική αντιπαράθεση. Την Τετάρτη, το υπουργείο Δικαιοσύνης κατέθεσε δεύτερη αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, ζητώντας την αναστολή κυκλοφορίας του πονήματος. Παρότι δημοσιογράφοι, χαμηλόβαθμα πρώην στελέχη της προεδρίας και ανώνυμος σύμβουλος του προέδρου έχουν ήδη εκδώσει αποκαλυπτικά βιβλία για τον Λευκό Οίκο του Τραμπ, το βιβλίο του Μπόλτον είναι η πρώτη περιγραφή από τα χείλη ανώτατου αξιωματούχου, με άμεμπτες συντηρητικές περγαμηνές. Η εικόνα του Τραμπ που αναδύεται από τις σελίδες του είναι αυτή ενός αδαούς Αμερικανού, ο οποίος αγνοεί ακόμη και βασικά στοιχεία της διεθνούς πραγματικότητας.

Ο Τραμπ αγνοούσε, σύμφωνα με τον Μπόλτον, ότι η Βρετανία διαθέτει πυρηνικά όπλα, ενώ ρωτούσε εάν η Φινλανδία είναι μέρος της Ρωσίας. Ο πρόεδρος συνήθιζε να επιτίθεται φραστικά εναντίον κάθε ηγέτη χώρας του ΝΑΤΟ, απειλώντας να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμμαχία, ενώ χαρακτήρισε «ωραία ιδέα» (cool) μια εισβολή στη Βενεζουέλα.

Την ίδια στιγμή, ο Μπόλτον μιλάει με περιφρόνηση για την ηγεσία των Δημοκρατικών, οι οποίοι επέλεξαν να εστιάσουν τη θνησιγενή έρευνά τους στην υπόθεση της Ουκρανίας, αγνοώντας τις παρεμβάσεις Τραμπ σε δικαστικές έρευνες από τις αμερικανικές αρχές για σκάνδαλα της τουρκικής τράπεζας Halkbank και της κινεζικής τηλεπικοινωνιακής εταιρείας ZTE.

Στο περιθώριο της συνόδου του G20 το περασμένο καλοκαίρι, στην Ιαπωνία, ο Σι είπε στον Τραμπ ότι πολιτικοί κύκλοι στις ΗΠΑ επιδιώκουν νέο Ψυχρό Πόλεμο με την Κίνα. «Ο Τραμπ υπέθεσε αμέσως ότι ο Σι εννοούσε τους Δημοκρατικούς και έστρεψε τη συζήτηση στις προεδρικές εκλογές του 2020, μνημονεύοντας έμμεσα την ικανότητα της Κίνας να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα με οικονομικά μέσα και εκλιπαρώντας τον Σι να διασφαλίσει την επανεκλογή του στον Λευκό Οίκο. Σε μια αποστροφή του λόγου του, ο Τραμπ είπε στον Σι ότι ο Κινέζος πρόεδρος είναι ο μεγαλύτερος ηγέτης των τελευταίων 300 ετών», γράφει ο Μπόλτον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή