Βιβλίο Μπόλτον: Η «ειδική σχέση» του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ταγίπ Ερντογάν

Βιβλίο Μπόλτον: Η «ειδική σχέση» του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ταγίπ Ερντογάν

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ταγίπ Ερντογάν συγκαταλέγεται ανάμεσα στους «δικτάτορες» με τους οποίους τα πήγαινε πολύ καλά ο Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με όσα καταμαρτυρεί ο Τζον Μπόλτον. «Το βιβλίο σκιαγραφεί μια εικόνα όπου οι αλλεπάλληλες τηλεφωνικές συνομιλίες Ερντογάν – Τραμπ ήταν πολύ αποτελεσματικές στο να φέρνουν τον Αμερικανό πρόεδρο στα νερά της Αγκυρας», αναφέρει η τουρκική ιστοσελίδα Ahval, η οποία διαθέτει αντίγραφο του βιβλίου, αν και αναγνωρίζει ότι σε αρκετές περιπτώσεις (έκδοση Γκιουλέν κ.ά.) δεν κατέληξαν σε αποτέλεσμα.

Στη σελίδα 191 του βιβλίου του, ο Μπόλτον αναφέρεται στη συνάντηση Τραμπ – Ερντογάν στο περιθώριο συνόδου κορυφής του G20 στο Μπουένος Αϊρες, την 1η Δεκεμβρίου του 2018. «Ο Ερντογάν του έδωσε ενημερωτικό σημείωμα δικηγορικού γραφείου που αντιπροσώπευε την (τουρκική κρατική τράπεζα) Halkbank», η οποία αντιμετωπίζει ποινική δίωξη στις ΗΠΑ για παραβίαση των κυρώσεων κατά του Ιράν. Η υπόθεση εμπλέκει τον ίδιο τον Ερντογάν και τον γαμπρό του, υπουργό Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ. «Ο Τραμπ ξεφύλλισε βιαστικά το έγγραφο προτού δηλώσει ότι, κατά τη γνώμη του, η Halkbank ήταν εντελώς αθώα. Μου ζήτησε μάλιστα να τηλεφωνήσω στον υπουργό Δικαιοσύνης Ματ Γουίτακερ, κάτι που παρέκαμψα. Στη συνέχεια, είπε στον Ερντογάν ότι θα φρόντιζε να διευθετηθεί το ζήτημα, εξηγώντας του ότι οι εισαγγελείς της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης, που ασχολούνταν με την υπόθεση, ήταν άνθρωποι του Ομπάμα, και όχι δικοί του, και ότι σκόπευε να τους αντικαταστήσει», αναφέρει ο Μπόλτον.

«Δεν θέλω να συμβεί τίποτα το αρνητικό για σένα ή την Τουρκία», φέρεται να δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος. Στην ίδια συνάντηση, ο Ερντογάν εξέφρασε τα γνωστά παράπονα και απειλές εναντίον των Κούρδων μαχητών στη βόρεια Συρία, ζήτημα για το οποίο ο Τραμπ απέφυγε να τοποθετηθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή