Πυκνώνουν οι ανταρσίες στο στρατόπεδο του Αμερικανού προέδρου

Πυκνώνουν οι ανταρσίες στο στρατόπεδο του Αμερικανού προέδρου

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολιτικά νεόφυτος, ο Ντόναλντ Τραμπ φαντάστηκε ότι θα μπορούσε να διοικήσει τον Λευκό Οίκο και την τεράστια ομοσπονδιακή κυβέρνηση λίγο-πολύ όπως διοικούσε τις επιχειρήσεις του: σαν μια κατά βάση οικογενειακή υπόθεση, όπου ακόμη και τα κορυφαία στελέχη του ήταν κάθε στιγμή αναλώσιμα – με εξαίρεση την κόρη του Ιβάνκα και τον γαμπρό του Τζάρεντ Κούσνερ.

Προσωπικότητες με κύρος και λαμπρή διαδρομή δεκαετιών στον πολιτικό, στρατιωτικό ή επιχειρηματικό στίβο, όπως ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον ή ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Χ. Ρ. Μακμάστερ, εκπαραθυρώθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες, ανάλογα με τα καπρίτσια του. Και μάλιστα, χωρίς τη στοιχειώδη ευγένεια που θα τους διατηρούσε σε ρόλο εφεδρείας ή έστω σε θέσεις ουδετερότητας, κάποτε μάλιστα με ανοικτά ταπεινωτικούς όρους.

Οπως έστρωσε, έτσι θα κοιμηθεί. Αν και πολλοί από όσους έχουν θιγεί περιμένουν να φύγει από τον Λευκό Οίκο για να μιλήσουν, άλλοι δεν είναι τόσο υπομονετικοί. Το πρώτο, σημαντικό κύμα παλαιών συνεργατών που μεταμορφώθηκαν σε διαπρύσιους εχθρούς ήρθε με την παραπομπή του από τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε δίκη με το ερώτημα της καθαίρεσης για την ουκρανική υπόθεση. Ο επί 12 συναπτά έτη προσωπικός του δικηγόρος Μάικλ Κοέν, ο οποίος είχε δηλώσει κάποτε ότι θα έτρωγε και σφαίρα για τον Τραμπ, κατέθεσε εναντίον του, έχοντας κλείσει συμφωνία με το FBI για να πέσει στα μαλακά, στη δίκη που αντιμετώπιζε ο ίδιος.

Ο Αντονι Σκαραμούτσι, πρώην διευθυντής επικοινωνίας του Λευκού Οίκου, όχι μόνο στράφηκε εναντίον του, αλλά συμμετέχει πλέον σε επιτροπή Ρεπουμπλικανών που υποστηρίζουν τον Τζο Μπάιντεν και μαζεύουν χρήματα για λογαριασμό του, ενόψει της προεδρικής αναμέτρησης της 3ης Νοεμβρίου. Το πιο μεγάλο πλήγμα ήρθε από τον Μιτ Ρόμνεϊ, τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλο του Ομπάμα στις εκλογές του 2012. Αφού εξελέγη πρόεδρος, ο Τραμπ σκεφτόταν για ένα διάστημα να αναθέσει στον Ρόμνεϊ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αλλά στην πορεία άλλαξε γνώμη. Στο δείπνο που είχε κλείσει για τον Ρόμνεϊ, στη Νέα Υόρκη, ο Τραμπ όχι μόνο δεν φρόντισε να γλυκάνει το χάπι, αλλά ήταν σε σαδιστικό βαθμό ειρωνικός, σύμφωνα με τη Washington Post, γεγονός που ώθησε τον συνδαιτυμόνα του να κατέβει ξανά στην πολιτική αρένα για να τον εκδικηθεί. Οντως, αφού κέρδισε έδρα γερουσιαστή στις εκλογές της Γιούτα, ο Ρόμνεϊ ήταν ο μόνος Ρεπουμπλικανός που ψήφισε «ένοχος» στη δίκη του Τραμπ, στη Γερουσία.

Η ανεκδιήγητη διαχείριση της κρίσης της COVID-19 και η προσπάθεια του Τραμπ να κατεβάσει τον στρατό εναντίον διαδηλωτών, στις πρόσφατες κινητοποιήσεις για το φυλετικό πρόβλημα, προκαλούν το δεύτερο κύμα της «ανταρσίας». Ο πρώην υπουργός Αμυνας Τζιμ Μάτις υπήρξε καταπέλτης κατά του προέδρου, ενώ ο διάδοχός του Μαρκ Εσπερ και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου Μαρκ Μίλεϊ αποδοκίμασαν τις σκέψεις για χρησιμοποίηση του στρατού σε αστυνομικούς ρόλους. Αλλά ακόμη και η οικογένεια Τραμπ δεν φαίνεται σίγουρο καταφύγιο. Τον Ιούλιο αναμένεται να κυκλοφορήσει βιβλίο της ανιψιάς του Μέρι Τραμπ, το οποίο, σύμφωνα με τον εκδοτικό οίκο, θα εξηγεί «πώς ο θείος της έγινε ο άνδρας που σήμερα απειλεί την υγεία, την οικονομική ασφάλεια και τον κοινωνικό ιστό της οικουμένης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή