Κορωνοϊός: Ασφαλής η χορήγηση πλάσματος σε ασθενείς

Κορωνοϊός: Ασφαλής η χορήγηση πλάσματος σε ασθενείς

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ασφαλής και πιθανώς αποτελεσματική κατά της COVID-19 φαίνεται ότι είναι η χορήγηση πλάσματος αίματος πλούσιου σε αντισώματα, από ανθρώπους που ανέρρωσαν από την ιογενή πνευμονία. Αυτό, τουλάχιστον, είναι το συμπέρασμα της μεγαλύτερης μελέτης που εκπονήθηκε μέχρι σήμερα πάνω στο αντικείμενο, με τη συμμετοχή 20.000 ασθενών που νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Mayo Clinic Proceedings, κατέγραψε σπάνιες ανεπιθύμητες παρενέργειες (μόλις στο 1% των ασθενών), ενώ διαπιστώθηκε και μείωση της θνησιμότητας κατά 9%, χωρίς, ωστόσο, αυτό να οφείλεται απαραίτητα στη χορήγηση πλάσματος.

Σε μια άλλη εξέλιξη, εξέχουσα σημασία έχει η δημοσιοποίηση του γονιδιώματος του κορωνοϊού που προκαλεί έξαρση των κρουσμάτων στο Πεκίνο. Αξιωματούχοι αναφέρουν ότι πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό στέλεχος του ιού.

Για μία ακόμη φορά, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η πιθανότητα μετάδοσης του κορωνοϊού σε ανοικτούς χώρους είναι μικρή εξαιτίας των ρευμάτων αέρα και της διάλυσης των αερολυμάτων, κάτι που, φυσικά, δεν ισχύει για τους κλειστούς χώρους.

Καθώς, όμως, έχει γίνει πολλή συζήτηση σχετικά με την αναγκαία απόσταση κοινωνικής αποστασιοποίησης (Κίνα, Γαλλία, Δανία επιβάλλουν 1 μέτρο, Αυστραλία, Γερμανία, Ιταλία 1,5 και ΗΠΑ 1,8), οι ειδικοί επισημαίνουν ότι αν θέλουμε να παραμείνουμε ασφαλείς, το καλύτερο είναι να διατηρούμε τη μεγαλύτερη δυνατή απόσταση. Την ίδια στιγμή, μεγάλες ουρές καταναλωτών δημιουργήθηκαν έξω από τα ιαπωνικά κατάστηματα Uniqlo, με παραρτήματα σε όλο τον κόσμο, όταν άρχισε η διάθεση μασκών προσώπου. Από τη μεγάλη ζήτηση, η ιστοσελίδα του Uniqlo «έπεσε». Αυτές οι μάσκες είναι κατασκευασμένες με την τεχνολογία AIRism, από το ίδιο υλικό με την ομώνυμη σειρά εσωρούχων του. Το υλικό κατασκευής τους επιτρέπει σε όποιον τις φορά να αναπνέει και να μη νιώθει ζέστη, ενώ υποτίθεται ότι απορροφά την υγρασία και έχει αντιμικροβιακή δράση.

Χιλιάδες Ιάπωνες περίμεναν χθες έξω από τα καταστήματα Uniqlo επί ώρες και υπό βροχή για να αποκτήσουν το αναγκαίο για τον καιρό της πανδημίας εφόδιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή