Από Δεκέμβριο ο κορωνοϊός σε ιταλικά λύματα

Από Δεκέμβριο ο κορωνοϊός σε ιταλικά λύματα

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Το RNA του κορωνοϊού βρέθηκε στα λύματα του Τορίνο, του Μιλάνου, της Μπολόνιας και άλλων ιταλικών πόλεων τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, προτού δηλαδή εντοπιστεί το πρώτο κρούσμα στη χώρα, όπως αποκάλυψε έρευνα του ιταλικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας (Istituto Superiore di Sanità). Το Ινστιτούτο σκοπεύει να συνεχίσει την εξέταση των λυμάτων σε δεκάδες ιταλικές πόλεις, προκειμένου να κρούσει εγκαίρως τον κώδωνα σε περίπτωση δεύτερου κύματος.

Η ομάδα της Τζουζεπίνα λα Ρόζα εξέτασε 40 δείγματα που έλαβε από τα λύματα διαφορετικών ιταλικών πόλεων, από τον Οκτώβριο του 2019 έως τον Φεβρουάριο και εντόπισε SARS-COV-2 σε 14 από αυτά, τους μήνες Δεκέμβριο, Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Τα αποτελέσματα επιβεβαιώθηκαν από δύο διαφορετικά εργαστήρια που ακολούθησαν διαφορετικές μεθοδολογίες και συγκρίθηκαν με δείγματα που είχαν ληφθεί προ δύο ετών, στα οποία δεν είχε ανιχνευθεί κορωνοϊός.

Τα ευρήματα από την Ιταλία συμφωνούν με ευρήματα από τη Γαλλία, όπου εργαστηριακό δείγμα ασθενούς με πνευμονία, τον Δεκέμβριο του 2019, προσδιορίστηκε εκ των υστέρων ότι οφειλόταν σε κορωνοϊό. Επίσης, το RNA του SARS-COV-2 ανιχνεύθηκε στα λύματα της Βαρκελώνης, στα μέσα Ιανουαρίου.

Τον Ιούλιο, το ιταλικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα της πιλοτικής έρευνας που διεξάγει στα απόβλητα τουριστικών περιοχών. «Στη βάση των αποτελεσμάτων αυτής της πιλοτικής έρευνας, υπολογίζουμε ότι θα είμαστε έτοιμοι να επεκτείνουμε τις μετρήσεις σε ολόκληρη την επικράτεια, στις δυνητικά πιο κρίσιμες περιόδους του φθινοπώρου», δήλωσε στην εφημερίδα Repubblica η διευθύντρια του τμήματος Περιβάλλοντος και Υγείας του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, Λουτσία Μποναντόνα.

Εν τω μεταξύ, η Τσεχία ανέφερε χθες τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο κρουσμάτων κορωνοϊού μετά δύο μήνες, με 118 νέα κρούσματα, τα οποία εντοπίζονται κυρίως στην Πράγα και σε περιοχή της Σιλεσίας.

«Κάντε γιόγκα»

Στην Ινδία, τέταρτη χώρα σε αριθμό κρουσμάτων παγκοσμίως, ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι προχώρησε στην ασυνήθιστη σύσταση να κάνει ο πληθυσμός γιόγκα. «Ολοι ξέρουμε ότι πουθενά στον κόσμο δεν έχει αναπτυχθεί έως τώρα εμβόλιο για τον κορωνοϊό», δήλωσε ο Ινδός πρωθυπουργός. «Γι’ αυτό, τώρα, μόνο ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να προστατέψει εμάς και τους αγαπημένους μας. Η γιόγκα είναι ο φίλος που εμπιστευόμαστε για να οικοδομήσουμε την ασπίδα του ανοσοποιητικού μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή