Πρεμιέρα της εκστρατείας Τραμπ

Πρεμιέρα της εκστρατείας Τραμπ

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο τέλος μιας οδυνηρής για τον Ντόναλντ Τραμπ εβδομάδας, που σφραγίστηκε από τις προδημοσιεύσεις αποσπασμάτων του βιβλίου του Τζον Μπόλτον και την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που συγκρούεται με την αντιμεταναστευτική πολιτική του, ο Αμερικανός πρόεδρος φιλοδοξεί  να περάσει σήμερα στην αντεπίθεση με μια εντυπωσιακή προεκλογική συγκέντρωση στην Τάλσα της Οκλαχόμα, την πρώτη μετά την καραντίνα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, αρκετοί οπαδοί του Ρεπουμπλικανού προέδρου άρχισαν να συγκεντρώνονται στους υπαίθριους χώρους γύρω από κλειστό στάδιο χωρητικότητας 19.000 θεατών, που θα φιλοξενήσει τη συγκέντρωση. Οι διοργανωτές περίμεναν να προσέλθουν μέχρι και 100.000 πολίτες, κατακλύζοντας το στάδιο και τους γύρω χώρους. Η εκδήλωση θα έχει τη μορφή φεστιβάλ, με μουσική και θεατρικά δρώμενα, για να κορυφωθεί με την ομιλία του Τραμπ, η οποία αναμένεται με ενδιαφέρον, ύστερα από τη σφοδρή κριτική που δέχθηκε για τη διαχείριση της πανδημίας και των πρόσφατων φυλετικών ταραχών.

Επιστήμονες και ενώσεις πολιτών διατύπωσαν φόβους να λειτουργήσει η συγκέντρωση ως υπερ- μεταδότης της COVID-19, σε μια περίοδο κατά την οποία τα κρούσματα παίρνουν και πάλι την ανιούσα στην Οκλαχόμα και πολλές άλλες Πολιτείες των ΗΠΑ. Ωστόσο, ο κυβερνήτης της Οκλαχόμα και ο δήμαρχος της Τάλσα, αμφότεροι Ρεπουμπλικανοί, έδωσαν το πράσινο φως στους διοργανωτές, οι οποίοι δεσμεύθηκαν να τηρήσουν στοιχειώδη προστατευτικά μέτρα (θερμομετρήσεις, απολυμαντικά, μάσκες κ.λπ.).

Αρχικά, η συγκέντρωση είχε προγραμματιστεί για χθες, 19 Ιουνίου, ημερομηνία που συνέπιπτε με την επέτειο της κατάργησης της δουλείας στις ΗΠΑ. Το γεγονός αυτό προκάλεσε, όμως, σφοδρές αντιδράσεις από ηγέτες της μαύρης κοινότητας, για τον επιπρόσθετο λόγο ότι η Τάλσα έγινε θέατρο μεγάλου πογκρόμ λευκού όχλου εναντίον μαύρων, το 1921, γεγονός που υποχρέωσε τον Τραμπ να μεταθέσει κατά μία ημέρα την εκδήλωση. Χθες, η ιστορική επέτειος (Juneteenth, όπως τη λένε στις ΗΠΑ) γιορτάστηκε με συγκεντρώσεις, πορείες και καραβάνια σε πολλές πόλεις της χώρας, με κυρίαρχα τα συνθήματα του κινήματος Black Lives Matter κατά των φυλετικών διακρίσεων.

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος επανήλθε στις απειλές του για «πλήρη αποσύνδεση» με την Κίνα στο οικονομικό επίπεδο, ύστερα από τα πενιχρά αποτελέσματα των πρόσφατων συνομιλιών του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο με τον Γιανγκ Γιετσί, επικεφαλής του γραφείου εξωτερικών υποθέσεων του ΚΚ Κίνας.

«Οι ΗΠΑ ασφαλώς διαθέτουν εναλλακτικές λύσεις και θα μπορούσαν, υπό ορισμένες συνθήκες, να προχωρήσουν σε πλήρη αποσύνδεση από την Κίνα», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter. Προηγουμένως, ο αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για θέματα διεθνούς εμπορίου, Ρόμπερτ Λάιτχαιζερ, είχε δηλώσει στο Κογκρέσο ότι δεν θεωρεί ρεαλιστική αυτή την επιλογή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή