ΚΟΣΜΟΣ

Facebook και Twitter παίρνουν θέση έναντι του Τραμπ

205eebba142
shutterstock_1038627349-thumb-large

ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ. Δημοσιεύσεις του προέδρου Τραμπ και της προεκλογικής εκστρατείας του στο Facebook και στο Twitter «κατέβασαν» οι διαχειριστές των δύο δημοφιλών εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης, κρίνοντας ότι παραβίαζαν τους κανόνες κατά του ρατσιστικού λόγου. Η εκστρατεία επανεκλογής του Τραμπ δημοσίευσε στο Facebook διαφήμιση και κείμενα όπου εμφανιζόταν κόκκινο ανάποδο τρίγωνο, σύμβολο στις στολές κρατουμένων κομμουνιστών, σοσιαλδημοκρατών και πολιτικών αντιφρονούντων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των ναζί. Οι δημοσιεύσεις αφαιρέθηκαν, καθώς παραβίαζαν την πολιτική του Facebook κατά του «οργανωμένου μίσους», σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας, ο οποίος μνημόνευσε τους κανόνες «που απαγορεύουν τη χρήση συμβόλων κάθε απαγορευμένης ρατσιστικής οργάνωσης με στόχο την αναγνώριση πολιτικών κρατουμένων, χωρίς επεξήγηση και συζήτηση καταδίκης του συμβόλου».

Το ανάποδο κόκκινο τρίγωνο χρησιμοποιήθηκε σε διαφημίσεις της εκστρατείας Τραμπ που καταδίκαζαν «επικίνδυνους όχλους ακροαριστερών οργανώσεων», οι οποίοι «καταστρέφουν τις πόλεις μας με ταραχές», σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post, η οποία κατήγγειλε το περιεχόμενο των προεκλογικών διαφημίσεων. Από την πλευρά της, η εκστρατεία Τραμπ υποστήριξε ότι το ανάποδο τρίγωνο αποτελεί σύμβολο της οργάνωσης Αντίφα, του αριστερού αντιφασιστικού κινήματος, που έχει μπει επανειλημμένα στο στόχαστρο του Αμερικανού προέδρου στη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά της αστυνομικής βίας τις τελευταίες εβδομάδες, στις ΗΠΑ.

«Το ανάποδο κόκκινο τρίγωνο είναι σύμβολο της Αντίφα και για τον λόγο αυτόν περιελήφθη στην προεκλογική μας διαφήμιση για την Αντίφα. Θέλουμε να επισημάνουμε ότι το Facebook συνεχίζει να διαθέτει ανάποδο τρίγωνο μεταξύ των συμβόλων “εμότζι”, το οποίο είναι πανομοιότυπο. Είναι λοιπόν περίεργο που αποφάσισαν να στοχοποιήσουν μόνο αυτή τη διαφήμιση», σημείωσε χθες ο επικεφαλής επικοινωνίας της εκστρατείας Τραμπ, Τιμ Μέρτοου.

Λίγες ώρες αργότερα, το Twitter αφαιρούσε βίντεο από τον προσωπικό λογαριασμό του Τραμπ, καθώς παραβίαζε τους κανόνες της εταιρείας περί «χειραγώγησης των μέσων ενημέρωσης». Το βίντεο περιελάμβανε πλαστό υπότιτλο σε βίντεο στην ιστοσελίδα του CNN, ο οποίος έγραφε «τρομοκρατημένο βρέφος τρέχει να ξεφύγει από ρατσιστικό μωρό», εμφανίζοντας δύο παιδιά να τρέχουν. Το πρωτότυπο βίντεο είχε δημοσιευθεί στο CNN και απεικόνιζε δυο παιδιά να αγκαλιάζονται. «Οι χρήστες δεν έχουν δικαίωμα να προωθούν αλλοιωμένο υλικό, που μπορεί να προκαλέσει κακό», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Twitter.