Η στενή σχέση κάλπης – πανδημίας

Η στενή σχέση κάλπης – πανδημίας

4' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην κορύφωση της πανδημίας στην Ευρώπη, στα Σκόπια ο Ζόραν Ζάεφ έτριβε τα χέρια του και ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, λίγο παραπάνω, στο Βελιγράδι, χλεύαζε τον «αστείο ιό», όπως αποκαλούσε τότε τον κορωνοϊό.

Ο Ζάεφ στη Βόρεια Μακεδονία, μέσω της ελεγχόμενης υπηρεσιακής κυβέρνησης, είχε λάβει εγκαίρως σκληρά μέτρα και είχε πετύχει να περιορίσει στο ελάχιστο την εξάπλωση του ιού, ενώ στη Σερβία ο Βούτσιτς, με χαμηλό αριθμό κρουσμάτων, δήλωνε: «Εμάς δεν μας τρόμαξαν οι βομβαρδισμοί, θα μας φοβίσει τώρα ένας ιός;». Παρότρυνε μάλιστα τους συμπατριώτες του να πιουν και καμιά σλιμποβίτσα (ρακή) για να σκοτώσουν τον ιό!

Βούτσιτς και Ζάεφ είχαν μπροστά τους εκλογές και πίστευαν ότι, έχοντας «δαμάσει» τον εχθρό, θα κεφαλαιοποιήσουν την πετυχημένη διαχείριση στην κάλπη την οποία βιάζονταν να στήσουν.

Η εικόνα δεν άργησε να αλλάξει. Ο κορωνοϊός από τα μέσα Μαΐου άρχισε να καλπάζει και στις δύο χώρες με τα κρούσματα να πολλαπλασιάζονται και τους νεκρούς να αυξάνονται δραματικά, ανατρέποντας το σκηνικό. Ο Βούτσιτς, που αναγκάστηκε να λάβει βάρβαρα μέτρα, πλήρωσε την αλαζονεία του «άτρωτου» και ο Ζάεφ την αδυναμία του να αντισταθεί στις πιέσεις των μουσουλμάνων να ανοίξει τα τζαμιά με το τέλος του ραμαζανιού για να στηθούν μαζικά φαγοπότια που λειτούργησαν ως θερμοκήπια για τον ιό.

Και αν ο Σέρβος «Λουδοβίκος» στις σημερινές εκλογές δεν προβλέπεται να αντιμετωπίσει προβλήματα μια και η αντιπολίτευση μποϊκοτάρει την ψηφοφορία, και δεν έχει αφήσει ΜΜΕ που να μην το ελέγχει, ο Ζάεφ στα Σκόπια δεν θα έχει καθόλου εύκολο έργο στις 15 Ιουλίου.

Οι αντίπαλοί του τον κατηγορούν, πέρα από τα φαινόμενα διαφθοράς στα οποία εμφανίζεται ευάλωτος, πέρα από την «προδοσία» της συμφωνίας των Πρεσπών, και για το ότι «δεν νοιάζεται για την υγεία μας». Και όχι μόνο.

Δεν μπόρεσε να χαρεί ούτε την επιτυχία της ένταξης, στις 29 Μαρτίου, της χώρας του στο ΝΑΤΟ καθώς με το που ξέσπασε η επιδημία, στο Διαδίκτυο έκαναν την εμφάνισή τους ιστοσελίδες και χιλιάδες κοινοποιήσεις που «ενημέρωναν» ότι το ΝΑΤΟ έφερε στη Βόρεια Μακεδονία το 5G που ευθύνεται για τον κορωνοϊό και άρα φταίει ο Ζάεφ(!) για τη συμφορά που βρήκε την κοινωνία.

Ομως ο κορωνοϊος δεν «απειλεί» να επηρεάσει τις πολιτικές διαδικασίες μόνο στη Βόρεια Μακεδονία και τη Σερβία. Οπου στα δυτικά Βαλκάνια επίκεινται «εκλογές με μάσκα», όπως στην Κροατία, στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, στο Μαυροβούνιο και ίσως στην Αλβανία, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, η COVID-19 θα είναι παρoύσα στην κάλπη.

Οι κυβερνώσες πολιτικές ελίτ θα κριθούν και από τους χειρισμούς τους στην αντιμετώπιση της επιδημίας και ήδη στην ατζέντα της προεκλογικής αντιπαράθεσης κατέχει προνομιακή θέση, πλάι στους παραδοσιακούς για τα δυτικά Βαλκάνια εθνικισμούς.

Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη

Στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, όπου οι εκλογές θα γίνουν πιθανότατα τον Οκτώβριο, έχει ξεσπάσει σάλος για την προμήθεια από την κυβέρνηση αναπνευστήρων μονάδων εντατικής θεραπείας, αξίας πέντε εκατομμυρίων ευρώ που αποδείχθηκαν άχρηστοι. Τέσσερα άτομα βρίσκονται υπό κράτηση, ανάμεσά τους ένας πρώην πρωθυπουργός, τον οποίο τελικά το κυβερνών κόμμα πέτυχε να αποφυλακίσει και ο ηγέτης του Μπακίρ Ιζετμπέκοβις, προσπαθεί να σκεπάσει το σκάνδαλο ανασύροντας το χαρτί του πατριωτισμού.

Το Μαυροβούνιο

Στο Μαυροβούνιο, που και αυτό κινείται σε ρότα εκλογών, το κυβερνών κόμμα του Μίλο Τζουγκάνοβιτς, με όπλο τον κορωνοϊο καλλιεργεί αντισερβικό κλίμα, καθώς απειλείται στην κάλπη από τα ισχυρά φιλοσερβικά κόμματα. Οι Αρχές αρνήθηκαν να ανοίξουν τα σύνορα με τη Σερβία, επικαλούμενες την επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου, προκαλώντας την αντίδραση του Βελιγραδίου που έκλεισε τον εναέριο χώρο του για τις αεροπορικές γραμμές του Μαυροβουνίου.

Σε μια άλλη ενέργεια, ο Τζουγκάνοβιτς, αρνήθηκε να παραλάβει αναπνευστήρες που του δώρισε η Σερβία για τον κορωνοϊο, κατηγορώντας το Βελιγράδι για πολιτικές σκοπιμότητες ενόψει των εκλογών.

Η Αλβανία

Κατηγορίες για διαφθορά στο θέμα της αγοράς και αξιοποίησης υλικών για την αντιμετώπιση της επιδημίας εκτοξεύονται και εναντίον του πρωθυπουργού Εντι Ράμα στην Αλβανία.

Οσο για τον προεκλογικό «διά-λογο», στις ως επί το πλείστον αδιάφορες για την πολιτική κοινωνίες, (υποτίθεται ότι) διεξάγεται μέσω του Διαδικτύου και των μέσων μαζικής ενημέρωσης, με τη μορφή μονολόγου, αφού τα ΜΜΕ ελέγχονται στη συντριπτική τους πλειονότητα από τα κόμματα που κυβερνούν την κάθε χώρα.

Το φαβορί

Ο Βούτσιτς στο Βελιγράδι αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση: έχοντας στην «κατοχή» του όλα τα ΜΜΕ, πλην ενός τηλεοπτικού σταθμού, τον οποίο ωστόσο κατηγορεί ότι χρηματοδοτείται από τους Δυτικούς και τον Σόρος, απαγόρευσε κάθε δημόσια συγκέντρωση, έστω και με την τήρηση αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων, «για να προστατεύσουμε τον κόσμο από τον κορωνοϊό», τη στιγμή που επιτρέπει να γεμίζουν τα ποδοσφαιρικά γήπεδα! Ο ίδιος ξεκίνησε τον προεκλογικό αγώνα σε μια άδεια από κόσμο αίθουσα, με 286 τηλεοπτικές οθόνες στον χώρο να δείχνουν οπαδούς του να τον χειροκροτούν τη στιγμή που τους λέει «έσωσα τους παππούδες σας από τον κορωνοϊό» και τον Πατριάρχη Σερβίας σε μήνυμά του να τον επαινεί ως «τέκνο του Θεού». Την ίδια στιγμή, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα έχοντα πολιτική υπόσταση, δίχως δυνατότητα να κάνουν συγκεντρώσεις, ούτε να ακουστεί η φωνή τους μέσω των ΜΜΕ, απέχουν από τις εκλογές. Και ναι μεν μια πρόσφατη έκθεση (DW) της αμερικανικής ΜΚΟ Freedom House χαρακτηρίζει τη σημερινή Σερβία «υβριδική μορφή πολιτεύματος» μεταξύ δημοκρατίας και δικτατορίας, ο Βούτσιτς όμως προβλέπεται να θριαμβεύσει σήμερα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή