Βρετανία: Ο ύποπτος για την επίθεση στο Ρέντινγκ ήταν γνωστός στην MI5

Βρετανία: Ο ύποπτος για την επίθεση στο Ρέντινγκ ήταν γνωστός στην MI5

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο άνδρας που κρατείται με την υποψία ότι σκότωσε τρία άτομα σε ένα πάρκο στο Ρέντινγκ της Νότιας Αγγλίας ήταν γνωστός στην εγχώρια υπηρεσία αντικατασκοπείας και ασφαλείας του Ηνωμένου Βασιλείου, MI5, αναφέρουν πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

Ο Khairi Saadallah, 25 ετών, συνελήφθη το Σάββατο και η αστυνομία λέει ότι δεν αναζητά κανέναν άλλο για το τρομοκρατικό συμβάν.

Πηγές ανέφεραν στο BBC ότι κατάγεται από τη Λιβύη και ήρθε στην προσοχή της MI5 το 2019 αφότου, σύμφωνα με τον ανταποκριτή εσωτερικών υποθέσεων του BBC, Ντομινίκ Κασκιάνι, υπήρξαν πληροφορίες ότι ο 25χρονος είχε φιλοδοξίες να ταξιδέψει στο εξωτερικό – πιθανώς για τρομοκρατία.

Όταν οι πληροφορίες διερευνήθηκαν περαιτέρω, προέκυψε ότι δεν υπήρχε πραγματική απειλή ή άμεσος κίνδυνος, με αποτέλεσμα να μην προχωρήσουν οι αρχές σε μεγαλύτερη έρευνα.

Η Τάνια Μπάσετ, μια εκπρόσωπος της Εθνικής Ένωσης Δικαστικών Επιμελητών της Βρετανίας, δήλωσε χθες ότι ο δράστης είναι πρόσφυγας με βεβαρημένο ποινικό μητρώο για εγκλήματα που δεν συνδέονται με την τρομοκρατία. Η ίδια πρόσθεσε μάλιστα ότι ο άνθρωπος αυτός αντιμετωπίζει σοβαρά διανοητικά προβλήματα.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για την επίθεση που σημειώθηκε το Σάββατο το απόγευμα και δεσμεύθηκε για τη λήψη μέτρων «εάν υπάρχουν μαθήματα που πρέπει να αντληθούν από την υπόθεση». 

Αρχικά τόσο η αστυνομία όσο και η κυβέρνηση είχαν ανακοινώσει ότι το συμβάν δεν παραπέμπει σε τρομοκρατία, ωστόσο, αργά το μεσημέρι της Κυριακής υπήρξε ανατροπή δεδομένων.

Δάσκαλος το ένα από τα θύματα

Στο μεταξύ έγινε γνωστό ότι ο 36χρονος δάσκαλος ιστορίας Τζέιμς Φέρλονγκ είναι το πρώτο από τα τρία θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης με μαχαίρι στο Ρέντινγκ που κατονομάστηκε.

Οι συνάδελφοί του στο τοπικό σχολείο όπου δίδασκε τον περιέγραψαν ως ευγενικό δάσκαλο που είχε πάθος για τη δουλειά του και αποτελούσε πηγή έμπνευσης για τους μαθητές του.

Οι γονείς του είπαν σε δική τους δήλωση ότι θα ζει για πάντα στις καρδιές τους.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή