ΠΟΥ: Αλμα του αριθμού κρουσμάτων σε πολυπληθείς χώρες

ΠΟΥ: Αλμα του αριθμού κρουσμάτων σε πολυπληθείς χώρες

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα κρούσματα κορωνοϊού καταγράφουν άλμα ταυτόχρονα σε πολλές πολυπληθείς χώρες, με «ανησυχητικές αυξήσεις» στη Λατινική Αμερική, ειδικά στη Βραζιλία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Παγκοσμίως χθες Κυριακή καταγράφηκαν περισσότερα από 183.000 νέα κρούσματα Covid-19, τα περισσότερα μέσα σε 24 ώρες μετά την έναρξη της επιδημίας τον Δεκέμβριο, δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σε συνέντευξη Τύπου.

«Σίγουρα οι αριθμοί αυξάνονται επειδή η επιδημία εξελίσσεται ταυτόχρονα σε πολλές χώρες με μεγάλο πληθυσμό και σε ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε ο κορυφαίος εμπειρογνώμονας του ΠΟΥ, Μάικ Ράιαν στην ίδια διαδικτυακή ενημέρωση.

«Ορισμένες από αυτές τις αυξήσεις μπορεί να αποδοθούν στην αυξημένη διεξαγωγή τεστ… Και σίγουρα χώρες όπως η Ινδία κάνουν περισσότερα τεστ. Αλλά δεν πιστεύουμε ότι πρόκειται για φαινόμενο που αφορά τα διερευνημένα τεστ».

Τα κρούσματα παγκοσμίως ξεπέρασαν σήμερα τα 9 εκατομμύρια, με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα και άλλες βαριά πληττόμενες από τον ιό χώρες να αναφέρουν νέα ξεσπάσματα κρουσμάτων, σύμφωνα με καταμετρήσεις του Reuters και του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο Ράιαν δήλωσε ότι σημειώθηκε άλμα μολύνσεων στη Χιλή, στην Αργεντινή, στην Κολομβία, στον Παναμά, στη Βολιβία και στη Γουατεμάλα, καθώς και στη Βραζιλία, η οποία ξεπέρασε το 1 εκατομμύριο κρούσματα – δεύτερη μετά τις ΗΠΑ – και ανακοίνωσε ρεκόρ 54.000 κρουσμάτων τις προηγούμενες 24 ώρες.

Ο αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού τόνισε ότι ένα μέρος της μεγάλης αύξησης στη Βραζιλία μπορεί να αντικατοπτρίζει αλλαγές στο σύστημα αναφοράς, αλλά υπογράμμισε: «Υπάρχει ακόμη σχετικά μικρός αριθμός τεστ αναλογικά με τον πληθυσμό και τα ποσοστά θετικότητας στα τεστ είναι ακόμη αρκετά υψηλά συνολικά.

Από αυτή την άποψη, θα λέγαμε ότι αυτή η τάση δεν αντικατοπτρίζει τα διεξοδικά τεστ, αλλά πιθανόν υποεκτιμά τον πραγματικό αριθμό μολύνσεων».

Η Βραζιλία καταγράφει αρκετές μέρες τον τελευταίο μήνα περισσότερους από 1.000 θανάτους ημερησίως.

Ο Ράιαν πρόσθεσε ότι πιστεύει ότι υπάρχουν «μεγάλες ανοδικές τάσεις» σε κρούσματα σε πολλές Πολιτείες των ΗΠΑ. «Δεν είμαι 100% σίγουρος για το προφίλ των ηλικιών, αλλά έχω δει τις αναφορές ότι μερικά από αυτά είναι μεταξύ νεότερων ηλικιών. Αυτό μπορεί να αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι οι νεότεροι έχουν μεγαλύτερη κινητικότητα και βγαίνουν και εκμεταλλεύονται την χαλάρωση των περιορισμών στην κυκλοφορία.

«Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι η αύξηση δεν εξηγείται πλήρως μέσω απλώς του αυξημένου αριθμού τεστ».

Ο ΠΟΥ εξέφρασε επίσης ανησυχία για τη Γερμανία, όπου ο ρυθμός αναπαραγωγής του ιού έφτασε χθες Κυριακή το 2,88, αριθμός πολύ υψηλότερος από το μέγιστο επίπεδο μιας μετάδοσης ανά άτομο που απαιτείται για τον περιορισμό της νόσου μακροπρόθεσμα.

Ο Τέντρος είπε ότι η έλλειψη παγκόσμιας ηγεσίας και ενότητας στην καταπολέμηση του ιού είναι μεγαλύτερη απειλή από την ίδια την επιδημία, και ότι η πολιτικοποίηση έχει επιδεινώσει την πανδημία.

Ο ΠΟΥ έχει επικριθεί από ορισμένα κράτη μέλη, ειδικά από τις ΗΠΑ, οι οποίες αναφέρουν ότι ο Οργανισμός είναι πολύ αδύναμος, πολύ αργός και πολύ «κινεζο-κεντρικός» στην αντιμετώπιση της πανδημίας από την αρχή της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή