Ανακαλύφθηκε νεολιθική κατασκευή κοντά στo Στόουνχεντζ

Ανακαλύφθηκε νεολιθική κατασκευή κοντά στo Στόουνχεντζ

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Δίκτυο φρεατίων που κατασκευάσθηκαν κατά τη διάρκεια της νεολιθικής περιόδου εντόπισαν Βρετανοί αρχαιολόγοι σε μικρή απόσταση από το μνημείο του Στόουνχεντζ στη ΝΔ Αγγλία, σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας The Guardian.

Τα φρεάτια χαρακτηρίσθηκαν από αρχαιολόγους ως η μεγαλύτερη προϊστορική κατασκευή που έχει εντοπισθεί ποτέ στη Βρετανία. Ο πολιτισμός που δημιούργησε το Στόουνχεντζ πριν από 4.500 χρόνια έσκαψε το κυκλικό δίκτυο των φρεατίων, διαμέτρου 1,93 χλμ., ως οδηγό, κατευθύνοντας τους πιστούς στην ιερή τοποθεσία, γνωστή σήμερα ως «Τείχη του Ντάρινγκτον». Η τοποθεσία αυτή, που περιείχε γιγάντιο μονόλιθο, περικλείεται από τα φρεάτια και βρίσκεται σε απόσταση 2,5 χλμ. από το μνημείο του Στόουνχεντζ, στην πεδιάδα του Σόλσμπερι.

Ο επικεφαλής της αρχαιολογικής ομάδας, καθηγητής Βίνσεντ Γκάφνι, λέει: «Πρόκειται για μοναδική ανακάλυψη. Οι μελετητές του Στόουνχεντζ εξέφρασαν την έκπληξή τους για την κλίμακα του οικοδομήματος και το γεγονός ότι παρέμενε άγνωστο, παρά τη μικρή απόστασή του από το Στόουνχεντζ».

Καθένα από τα φρεάτια έχει βάθος πέντε μέτρων και διάμετρο δέκα μέτρων. Μέχρι στιγμής, η αρχαιολογική σκαπάνη έχει εντοπίσει 20 φρεάτια, με την επιστημονική ομάδα να εκτιμά ότι ο συνολικός αριθμός τους ενδέχεται να ξεπεράσει τα 30. Οικοδομικές εργασίες των τελευταίων πέντε αιώνων στην κωμόπολη του Ντάρινγκτον προκάλεσαν την κατάρρευση ορισμένων φρεατίων, ενώ άλλα καταστράφηκαν από προσχωματώσεις που προξένησαν τα νερά του γειτονικού ποταμού Εϊβον.

Η αρχαιολογική ανακάλυψη, που ανακοινώθηκε χθες, έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς προσφέρει τις πρώτες αποδείξεις ότι οι γεωργικές κοινότητες της εποχής του λίθου στη Βρετανία είχαν τη δυνατότητα να προχωρούν σε περίπλοκους μαθηματικούς υπολογισμούς και να κατασκευάζουν μνημειώδη κτίσματα, τοποθετημένα με ακρίβεια στον περιβάλλοντα χώρο. «Το μέγεθος των φρεατίων και το δίκτυο αυτό είναι μοναδικά ευρήματα. Αποδεικνύουν δε την ύπαρξη συνειδητής αρχιτεκτονικής και λατρευτικής αλληλουχίας μεταξύ του Στόουνχεντζ και άλλων μνημείων γύρω του. Οι νεολιθικές αυτές κοινότητες ήθελαν να καταγράψουν με τη μνημειώδη αυτή αρχιτεκτονική τη θρησκευτική τους πίστη», λέει ο δρ Γκάφνι. Οι κατασκευαστές του Στόουνχεντζ έχουν προκαλέσει τον θαυμασμό της σύγχρονης αρχαιολογίας, αφού κατάφεραν να μεταφέρουν βασαλτικούς μονολίθους ύψους πέντε μέτρων από λατομεία της ΝΔ Ουαλλίας σε απόσταση 200 και πλέον χιλιομέτρων από το μνημείο.

Ενώ το Στόουνχεντζ είναι τοποθετημένο κατά τέτοιο τρόπο ώστε η σκιά του να ευθυγραμμίζεται στο θερινό ηλιοστάσιο, η ανακάλυψη των φρεατίων αποδεικνύει ότι ο νεολιθικός πολιτισμός της Αγγλίας «είχε ξεκάθαρη αντίληψη της κοσμολογικής σημασίας των εποχών και του χρόνου», λέει ο δρ Γκάφνι. Το δίκτυο των φρεατίων εντοπίσθηκε χάρη στις νέες μεθόδους δορυφορικής απεικόνισης, καθώς τα φρεάτια θεωρούνταν έως τώρα προϊόν τυχαίων κατολισθήσεων και καθίζησης του εδάφους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή