ΚΟΣΜΟΣ

Ερευνα για τους ομαδικούς τάφους στη Λιβύη ετοιμάζει η Χάγη

ereyna-gia-toys-omadikoys-tafoys-sti-livyi-etoimazei-i-chagi-2384392

Μετά τον πρόσφατο εντοπισμό πολλών ομαδικών τάφων στην περιοχή της πόλης Ταρχούνα, στη Λιβύη, 65 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Τρίπολης- περιοχή που κατέλαβαν από τον στρατάρχη Χαφτάρ οι δυνάμεις της κυβέρνησης της Τρίπολης – το  Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) στη Χάγη δήλωσε έτοιμο να διενεργήσει έρευνα για το συμβάν. 

«Το γραφείο μου ενημερώθηκε από ασφαλή πηγή για την ύπαρξη ένδεκα φερόμενων ως ομαδικών τάφων με πτώματα ανδρών, γυναικών και παιδιών», τόνισε η εισαγγελέας του ΔΠΔ Φατού Μπενσουντά, δηλώνοντας «βαθιά ανήσυχη».

«Μπορεί να πρόκειται για αποδείξεις (της διάπραξης) εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας», συνέχισε η επικεφαλής εισαγγελέας στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Για τις ανάγκες «μελλοντικών αναγκών», η Μπενσουντά ζήτησε από τις λιβυκές αρχές να «κάνουν ό,τι είναι αναγκαίο για να προστατευθούν και να διατηρηθούν οι ομαδικοί τάφοι αυτοί».

«Δεν θα διστάσω να επεκτείνω τις έρευνές μου και τις πιθανές διώξεις για νέες περιπτώσεις εγκλημάτων», προειδοποίησε η Μπενσουντά, υπενθυμίζοντας τις «ανησυχίες» της όσον αφορά την «επικίνδυνη κλιμάκωση»της βίας στη Λιβύη.

Το γραφείο της εισαγγελέα είχε αρχίσει τον Μάρτιο του 2011 να διενεργεί σειρά ερευνών για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από τη 15η Φεβρουαρίου 2011 στη Λιβύη, κατά τη διάρκεια της λαϊκής εξέγερσης η οποία οδήγησε στην ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι.

Σε βάρος του 46χρονου γιου του πρώην δικτάτορα της Λιβύης, του Σάιφ αλ Ισλάμ Καντάφι, εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης από το ΔΠΔ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ