Συνεννόηση μεταξύ Ε.Ε. και Κίνας

Συνεννόηση μεταξύ Ε.Ε. και Κίνας

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ.  Την ανάγκη οι διαπραγματεύσεις για την επενδυτική συμφωνία Ε.Ε. – Κίνας «να μεταφερθούν σε πιο υψηλό επίπεδο» άμεσα, ώστε να υπάρξει προοπτική επίτευξης συμβιβασμού πριν από το τέλος του έτους, τόνισε χθες η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, μετά την τηλεδιάσκεψή τους με την κινεζική ηγεσία, η κ. Φον ντερ Λάιεν προειδοποίησε επίσης για «πολύ αρνητικές συνέπειες» εάν η Κίνα επιμείνει στον νέο νόμο περί εθνικής ασφάλειας, που περιορίζει την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ.

Σχετικά με τις διμερείς οικονομικές σχέσεις, ιδιαίτερη σημασία δίνεται από την ευρωπαϊκή πλευρά στο άνοιγμα της κινεζικής αγοράς. Υπάρχει έντονος εκνευρισμός στην Ε.Ε. για την έλλειψη αμοιβαιότητας στο συγκεκριμένο πεδίο. Σε ενημέρωση χθες, κοινοτικός αξιωματούχος έκανε αναφορά στην πολύ καλύτερη πρόσβαση που δόθηκε σε αμερικανικές εταιρείες στην Κίνα σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές ανταγωνίστριές τους, στο πλαίσιο της πρόσφατης συμφωνίας ΗΠΑ – Κίνας. Πάγιο παράπονο είναι και η «υποχρεωτική μεταβίβαση τεχνογνωσίας» από ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κίνα.

Το έλλειμμα της Ε.Ε. στο εμπόριο αγαθών με την Κίνα υπερέβη τα 100 δισ. ευρώ κάθε χρόνο μεταξύ 2009-19. Πέρυσι έφτασε τα 164 δισ. ευρώ – το υψηλότερο επίπεδο της δεκαετίας.

Επιπλέον, οι Βρυξέλλες δίνουν έμφαση στην εξασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού στην ευρωπαϊκή αγορά. Η Επιτροπή προ ημερών δημοσίευσε και έθεσε σε δημόσια διαβούλευση Λευκή Βίβλο για τις ξένες επιδοτήσεις στην ενιαία αγορά, που στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό υπέρ εταιρειών τρίτων χωρών, παρέχοντας αθέμιτο πλεονέκτημα στις επιδοτούμενες εταιρείες σε εξαγορές, δημόσιες συμβάσεις και στην πολιτική τιμολόγησης.

Ακόμη δύο δύσκολα ζητήματα που τέθηκαν επί τάπητος ήταν η πολιτική περιορισμού εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της Κίνας (η κινεζική οικονομία είναι η πιο ρυπογόνος στον πλανήτη), η συνεργασία στις νέες ψηφιακές τεχνολογίες, με τις ευρωπαϊκές ανησυχίες για την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα που τις συνοδεύουν. «Θέλουμε να βοηθήσουμε την Κίνα να φτάσει στην κλιματική ουδετερότητα λίγο μετά τα μέσα του αιώνα», αναφέρει κοινοτικός αξιωματούχος, εκφράζοντας δυσφορία για το γεγονός ότι η Κίνα έχει ανακοινώσει τρεις φορές την έναρξη ενός συστήματος εμπορίας ρύπων, αλλά ακόμη δεν έχει τεθεί σε λειτουργία.  

Η ψηφιακή συνάντηση κορυφής, στην οποία συμμετείχε και ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Ζοσέπ Μπορέλ, διεξήχθη σε δύο μέρη: το πρωί, έλαβαν χώρα συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Κίνας, Λι Κετσιάνγκ, και το απόγευμα η ηγεσία της Ε.Ε. συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ. Οπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ερίκ Μαμέρ, «η κινεζική πλευρά δεν πρότεινε να συμμετάσχει σε μία κοινή συνέντευξη Τύπου».

Ηταν η πρώτη συνάντηση του κ. Μισέλ και της κ. Φον ντερ Λάιεν με την κινεζική ηγεσία, σε μια κρίσιμη καμπή στις ευρωκινεζικές σχέσεις. Ηταν αρχικά προγραμματισμένη για τον Μάρτιο, αλλά αναβλήθηκε λόγω κορωνοϊού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή