Φάουτσι: «Να μιλάμε για το πότε θα έχουμε το εμβόλιο»

Φάουτσι: «Να μιλάμε για το πότε θα έχουμε το εμβόλιο»

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη βεβαιότητα ότι ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο εναντίον της COVID-19 θα είναι έτοιμο στα τέλη του χρόνου ή στην αρχή του επομένου εξέφρασε χθες στην κατάθεσή του ενώπιον επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων ο δρ Αντονι Φάουτσι, λοιμωξιολόγος και σύμβουλος του Λευκού Οίκου για τη διαχείριση της πανδημίας, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει να μιλάμε για το πότε θα έχουμε το εμβόλιο και όχι το αν». Επίσης αναγνώρισε τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων σε πολλές Πολιτείες, όπως η Φλόριντα, το Τέξας και η Αριζόνα και υπογράμμισε ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των διαγνωστικών τεστ, παρά την αντίθετη υπόδειξη του προέδρου Τραμπ. Αρνήθηκε, όμως, κατηγορηματικά ότι ο Αμερικανός πρόεδρος του ζήτησε να μειώσει τα τεστ. Λίγο νωρίτερα, ο επικεφαλής του Κέντρου Ελέγχου και Προλήψης (CDC), δρ Ρόμπερτ Ρέντφιλντ, που επίσης κατέθεσε χθες, χαρακτήρισε την πανδημία «τη μεγαλύτερη υγειονομική πρόκληση που αντιμετώπισαν οι ΗΠΑ και ο κόσμος τα τελευταία 100 χρόνια». Στην ίδια επιτροπή κατέθεσαν και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι σχετικά με τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης από την αμερικανική κυβέρνηση. Πράγματι ραγδαία είναι η έξαρση των κρουσμάτων COVID-19 στις ΗΠΑ, που την εβδομάδα που πέρασε, πολλαπλασιάστηκαν κατά 25%.

Ενδεικτικά στη Φλόριντα τα  κρούσματα ξεπέρασαν το όριο των 100.000.

Σε μία άλλη εξέλιξη η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε χθες ότι το φετινό προσκύνημα στην Μέκκα, από τις 28 Ιουλίου έως τις 2 Αυγούστου, θα περιοριστεί σε χίλιους προσκυνητές πολίτες και κατοίκους του Βασιλείου, οι οποίοι θα επιλεγούν αποκλειστικά με υγειονομικά κριτήρια, ενώ δεν θα επιτραπεί η συμμετοχή σε άτομα άνω των 65 ετών.

Την ίδια στιγμή ξεκινά η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων εναντίον της COVID-19 το Σάββατο στην Αίγυπτο, όπου θα ανοίξουν τα εστιατόρια, οι καφετέριες  τα αθλητικά κέντρα, οι εκκλησίες και τα τεμένη, παρότι σε πρώτη φάση, δεν θα πραγματοποιείται η ομαδική μουσουλμανική προσευχή της Παρασκευής.

Αισιόδοξα τα νέα από την πρόσφατη επιδημική εστία στο Πεκίνο. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή επικεφαλής του κινεζικού Κέντρου Ελέγχου Ασθενειών και Πρόληψης, Φενγκ Ζιζιάν, η επιδημική εστία ελέγχεται. Εξακολουθεί, ωστόσο, να αποτελεί δυσεπίλυτο μυστήριο ο λόγος που εμφανίστηκε η νέα εστία COVID-19 στην υπαίθρια αγορά Ξινφαντί.

Τέλος, ενθαρρυντικά είναι και τα αποτελέσματα κλινικής δοκιμής σε χοίρους του πειραματικού εμβολίου της AstraZeneca που έδειξαν ότι η χορήγηση δύο δόσεων προκαλεί αυξημένη παραγωγή αντισωμάτων κατά της COVID-19.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή