Η Ευρώπη ζει με τον φόβο ενός δεύτερου κύματος

Η Ευρώπη ζει με τον φόβο ενός δεύτερου κύματος

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη σκιά ενός πιθανού δεύτερου πανδημικού κύματος φαίνεται να ζει η Ε.Ε. Σε μια προσπάθεια θωράκισής της, οι Βρυξέλλες εξετάζουν το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν τα σύνορα την 1η Ιουλίου σε ταξιδιώτες που προέρχονται από τις ΗΠΑ, καταφέροντας ένα σημαντικό πλήγμα στο κύρος της χώρας και κυρίως στη διαχείριση της πανδημίας από τον πρόεδρο Τραμπ. Την ίδια στιγμή, φαίνεται να δίνεται από την Ε.Ε. το πράσινο φως σε αφίξεις από Κίνα, Κούβα, Βιετνάμ και Ουγκάντα.  

Σε αρκετά κράτη καταγράφεται έξαρση των κρουσμάτων COVID-19. Στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας επιβλήθηκαν εκ νέου στοχευμένα περιοριστικά μέτρα εναντίον της διασποράς της COVID-19, μετά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων που συνδέονται με εργοστάσιο επεξεργασίας κρεάτων της περιοχής.

Περισσότεροι από 1.500 εργαζόμενοι στο εργοστάσιο Tönnies βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό τις τελευταίες ημέρες. Τα προληπτικά μέτρα που επιβλήθηκαν στην περιοχή Γκίτερσλο, με 360.000 κατοίκους, θα ισχύσουν μέχρι τις 30 Ιουνίου. Ο Γερμανός λοιμωξιολόγος Λόθαρ Βίλερ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, δήλωσε χθες ότι η χώρα κινδυνεύει από την έλευση ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας, εκφράζοντας, ωστόσο, αισιοδοξία ότι το ενδεχόμενο μπορεί να αποτραπεί.

Χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα και στη Βρετανία, καθώς από τις 4 Ιουλίου μπορούν και πάλι να αρχίσουν να λειτουργούν παμπ, εστιατόρια, ξενοδοχεία και κομμωτήρια, ενώ επιτρέπονται οι γαμήλιες τελετές με 30 προσκεκλημένους και η λειτουργία των ναών. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ωστόσο, επισήμανε ότι όλα τα μέτρα χαλάρωσης είναι δυνατόν να αντιστραφούν εφόσον οι εξελίξεις το επιβάλλουν.

Στην Ιταλία, έντονη ανησυχία εκφράζουν οι ειδικοί για την πιθανή εμφάνιση ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας, ιδιαιτέρως επειδή οι πολίτες φαίνεται να αψηφούν τον κίνδυνο μετά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Χαρακτηριστικά, ο λοιμωξιολόγος Μάσιμο Γκάλι, του νοσοκομείου Sacco του Μιλάνου, δήλωσε: «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ένα νέο κύμα το φθινόπωρο», τονίζοντας ότι οι συμπατριώτες του αδιαφορούν για τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Μειώνεται η εμπιστοσύνη στους κυβερνητικούς χειρισμούς για την πανδημία στη Σουηδία, η οποία επέλεξε την προσέγγιση ανάπτυξης «ανοσίας αγέλης» και σήμερα θρηνεί 5.000 θανάτους από COVID-19. Δημοσκόπηση της εφημερίδας Dagens Nyheter έδειξε ότι το 45% των ερωτηθέντων έχει «μεγάλη εμπιστοσύνη» στην ικανότητα των Αρχών να διαχειρισθούν την υγειονομική κρίση, δηλαδή μείωση κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον Απρίλιο. Το 29% απαντά ότι έχει «μικρή εμπιστοσύνη», έναντι 21% πριν από δύο μήνες.

Tέλος, χθες ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), σε επείγουσα ειδοποίησή του, κάλεσε τους καταναλωτές να μη χρησιμοποιούν αντισηπτικά που περιέχουν μεθανόλη, καθώς είναι εξαιρετικά επικίνδυνα για την υγεία. 

Διαβάστε επίσης

Βερολίνο: Σε καραντίνα 200 ένοικοι κτιριακού συγκροτήματος

ΝΥΤ: «Μπλόκο» στους ταξιδιώτες από τις ΗΠΑ εξετάζει η Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή