ΚΟΣΜΟΣ

Νεκρός 29χρονος ομογενής στη Νέα Υόρκη – Καταγγελίες για υπερβολική αστυνομική βία

Νεκρός 29χρονος ομογενής στη Νέα Υόρκη – Καταγγελίες για υπερβολική αστυνομική βία

Ενας 29χρονος Ελληνοαμερικανός  έχασε τη ζωή του κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, κατά τη διάρκεια σύλληψής του από αστυνομικούς στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με τον ομογενειακό ιστότοπο «Greek City Times» o George Zapantis (Γιώργος Ζαπάντης), ο οποίος φέρεται να πάσχει από διπολισμό, βρισκόταν στο υπόγειο του σπιτιού του, ντυμένος μονομάχος και κρατώντας ένα ξίφος σαμουράι.

Η αστυνομία έφτασε εκεί κληθείσα από έναν γείτονα, ο οποίος ανέφερε ότι ο Ζαπάντης οπλοφορούσε.

Κατά την αστυνομία, ο 29χρονος ενεπλάκη με τους άνδρες της κρατώντας το ξίφος και αρνήθηκε να υπακούσει στις εντολές τους και να το πετάξει.

Σύμφωνα με το NBC και την New York Post, η αστυνομία προέβη σε χρήση τέιζερ, χωρίς να είναι γνωστό πόσες φορές χτυπήθηκε με αυτό ο 29χρονος.

Ακολούθως, σύμφωνα με την αστυνομία, ο Ζαπάντης φέρεται να αντιμετώπισε σοβαρό ιατρικό πρόβλημα. 

Μεταφέρθηκε στο Πρεσβυτεριανό Νοσοκομείο Queens όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Η Post σημειώνει ότι ο δικηγόρος της οικογένειας ανέφερε ότι ο 29χρονος, που έχει διανοητικά προβλήματα, ίσως προέβαλε αντίσταση στις αρχές, αλλά ήταν άοπλος όταν του περνούσαν χειροπέδες.

Γείτονες του Ζαπάντη περιέγραφαν στην «Greek City Times» τον 29χρονο ως έναν τακτικά εκκλησιαζόμενο άνθρωπο που φρόντιζε την 33χρονη αδερφή του, η οποία  πάσχει από σύνδρομο Down.

Οι ίδιοι ανέφεραν ότι ο Ζαπάντης δεν απειλούσε κανέναν με το ξίφος όταν κλήθηκε η αστυνομία, αλλά τα πράγματα πήραν άσχημη τροπή όταν οι αστνομικοί κατέφθασαν.

Βίντεο που έχει κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο δείχνει ότι ο Ζαπάντης ήταν άοπλος κατά τη σύλληψή του.

«Κάποιες στιγμές ο George έλεγε ότι ‘δεν μπορεί να αναπνεύσει’ προς τους αστυνομικούς. Εκείνοι του απαντούσαν ‘άστα αυτά, κανείς δεν σε πνίγει’», ανέφερε αυτόπτης μάρτυρας.

Με πληροφορίες από Greek City Times, NBC, New York Post